logo

Мистерията с гигантското лице, скрито на далечен канадски остров

Мистерията с гигантското лице, скрито на далечен канадски остров

Дали е създадено и оставено като съобщение от някой от предците на древно племе или е естествено образувание остава загадка

Тайнствена находка на отдалечен канадски остров години наред предизвиква спорове и догадки за произхода и предназначението си. Никой не знае как е създадена, а около нея се заплитат какви ли не странни теории.

Гигантското лице, разположено на отвесни скали в труднодостъпен район, било забелязано за пръв път през 2008 година.

Дали е създадено и оставено като съобщение от някой от предците на племето цешахт или е естествено образувание остава загадка.

Лицето с височина почти 2 метра е било открито от Ханк Гас в собственият му имот.

Откриха ли наистина Ковчега на Ной? Не можете да предположите къде може да се намира

Карън Хойган - ръководител на програмата „Първите народи на Канада“, изпратила писмо до „цесхадската нация“ (първото държавотворно обединение на няколко племена в Канада), позовавайки се на разказа на каякарката Санди Фло.

Тя първа разкрива за намереното лице на югоизточната страна на остров Рийкс докато се спускала по речните бързеи. Самата тя едва не паднала от каяка при вида на лицето в скалата.

Не била сигурен дали лицето не е оптическа илюзия, създадена от майката природа или е послание от древните племена. По думите ѝ, било твърде опасно да слезе от каяка и да започне да се катери по скалите.

Гъстата кръв е много опасна: С тези 5 напитки ще я разредите!

През есента на 2008 година археологът Дени Сенклер бил изпратен да проучи „лицето“ , но труднодостъпната брегова линия и бързеите му попречили да направи щателен оглед, с който да установи със сигурност как се е появило лицето в скалата.

В доклада си той пише: „Трудно е да се добереш до лицето, дори водата да е спокойна, трябва някой да скочи от лодката и да се покатери на скалата за да определи дали лицето е създадено от човек или дело на природата.

Няма данни, че древният цешхадски народ е могъл да сече изображения в скалите, но „лицето“ удивително напомня цешхадска дърворезба, изобразяваща Духа на вятъра. Тя се намира в сградата на администрацията на цешхадската администрация в Канада.

Дори и да не е създадено от човек, е много вероятно скалното образувание да е имало особено значение за местните племена, на които то също приличало на лице и изглеждало сякаш изухва въздух през устата си.

Феноменът бурнеша – албанките, избрали да станат мъже заради свободата

Първият цешахтски народ е обединявал племената разположени по залива Албърта и на централния остров Ванкувър в канадската провинция Британска Колумбия. Счита се, че в наши дни са останали едва 1103 негови представители.

Древни легенди в ргиона разказват за морски бог, който раздухвал ужасни бури, за да спре „бледите лица“ да стигнат до Ванкувър. Когато белите все пак дошли, той се превърнал в камък.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай