logo

Мъж, осъден на 23 г. затвор за убийството на туристка, бе освободен след ДНК тест

Мъж, осъден на 23 г. затвор за убийството на туристка, бе освободен след ДНК тест

Oказа се, че тениската, намерена до тялото на момичето и напоена с кръвта й, не е на Швайцер

В САЩ мъж, който беше вкаран в затвора през 2000 г. за убийството на туристка в Хавай, беше освободен 23 години по-късно, след като ДНК тест доказа неговата невинност.  

Във вторник, 24 януари, Алберт Ян Швейцер, който излежаваше 130-годишна присъда в затвор в Аризона за убийството на туристката Дана Ирландия в Хавай през 1991 г., беше освободен от ареста. Адвокатите с помощта на ДНК тест успяха да докажат невинността на американеца - оказа се, че тениската, намерена до тялото на момичето и напоена с кръвта й, не е на Швайцер.

Мъж отиде да празнува годишнината от сватбата си и почина при мистериозни обстоятелства

Нещо повече, ДНК тест показа, че тениската не принадлежи на нито един от тримата мъже, включително Швайцер, обвинени в убийството на Айрланд.

Наред с други неща, новият анализ на протектора на гумите разкри, че Volkswagen Beetle на Швайцер не е оставил следи на нито едно от местата, където жертвата и нейният мотор са били видени последно. В молбата на адвокатите се посочва, че съдебно-медицинската експертиза не е открила доказателства за участието на заподозрените в груповото изнасилване и убийство.

Отбелязва се, че прегледът на случая и провеждането на допълнителни експертизи стана възможно благодарение на специално споразумение, сключено през 2019 г. между адвокати и прокурори на окръг Хавай.

На Хавайските острови в навечерието на Коледа през 1991 г. 23-годишната Дана Айрланд е намерена едва жива в храстите близо до риболовна пътека в Пуна. Момичето е било сексуално насилвано и бито, по-късно е починало в болницата.

Разбитият велосипед, който тя караше, беше намерен на няколко километра. Убийството на бялата туристка привлече вниманието на цялата страна и остана неразкрито години наред.

Потрес! Жена посети Мексико и бе брутално пребита заради нелепа причина

През 1994 г. полицията се свързва с Франк Полин младши, който твърди, че е видял братята Ян и Шон Швайцер да атакуват и след това да убиват момичето. Мъжът е разпитван седем пъти, като всеки път е давал противоречиви показания, като накрая е самоуличавал себе си.

Въпреки липсата на доказателства братята Швейцер и Полин бяха признати за виновни. По-късно Паулин призна, че е лъгал, за да накара обвиненията за наркотици срещу неговия полубрат да бъдат свалени, а Шон Швайцер разкри, че е излъгал брат си, за да излезе от пробацията и да се върне у дома.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

temida

temida 27.01.2023 19:00

tuka e su[tata rabota