logo

Най-малък е по население, но е най-дълъг - що е то?

Най-малък е по население, но е най-дълъг - що е то?

Разположен е по поречието на река Черна и река Бяла и дължината му е около 25 километра

България е разделена на 28 административни области. Най-малката от тях е област Видин с население около 75 000 души. 

По-любопитното обаче е, че Видин не е градът с най-малко жители. Всъщност административният център на Смолянска област - Смолян, е на първо.

Област Смолян – 96 284 души

Град Смолян – около 30 000 по постоянен/ около 28 000 по настоящ

Въпреки че град Смолян е най-малкият по население, той определено се бори за приза най-дълъг град в България. Разположен е по поречието на река Черна и река Бяла и дължината му е около 25 километра.

Българският град, кръстен на свещеник

Според “бащата на историята” Херодот, той е населяван от траките от 3000 години преди новата ера.

Имената на град Смолян през годините

Ахъ Челеби

Това е името, запазено от османските документи за селището. То се свързва с придворния лекар на султана – Ахъ Челеби – това се случва още през 1519 година. По-късно това наименование получава съответната административна област, а Смолян получава друго име

Пашмаклъ/Пашмакли

Това е следващото наименование, което получава селището. За неговия произход не се знае много, но то запазва това си име в течение на дълъг период от време. Дори когато Смолян се връща в пределите на България през 1912 година, селището запазва своето име чак до 1934 година, когато е преименувано на Смолян.

Кое българско село носи името на чужда страна

Смолян

Текущото име на град Смолян се свързва с тракийското племе смоляни. За тях се знае, че са присъединени към България по времето на хан Пресиян. Те вдигат бунт ,и с помощта на кавхан Исбул стават част от Българската държава. Постепенно биват интегрирани изцяло в нея и се построява крепостта Аетос(орел), която служи за команден център на региона.

Пашмакли се преименува спрямо най-старото си име през 1934 година. През 1960 година, се обединяват градовете Смолян и Устово, и селата Езерово и Райково и формират днешния облик на град Смолян. Това е и една от причините Смолян да бъде смятан за най-дългият град в България, тъй като на практика в себе си той съчетава цели 4 големи населени места.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

До Kess

До Kess 30.11.2023 19:27

Къде са заседнали тези хора? Типичният отговор си го знаеш...

ттт

ттт 01.12.2023 13:57

Залагам си главата, че Смолян не е най малкият град в България. В заглавието не става дума за областен център. Габрово е дълъг 25 километра. Но в Русе има една улица, която е по дълга от 25 километра. Не и помня името, русенци могат да помагат.

Филибелия

Филибелия 01.12.2023 16:43

До Кесс ами отиди до Мексико там има доктор който ликува тези работи има 48 см.инструмент със който работи и след един сеанс ще останете доволни и Предоволни стига да издържите на напъна казва се Роберто Кабрера.......?????

Баба ви

Баба ви 01.12.2023 16:44

Абе еииииий, защо постоянно ни ТИКАТ под носа ТУРСКИТЕ имена на българските градове и села? Та нима преди турското робство нашите населени места не са имали български наименования. Спрете се вече. Никога не са били популярни. Освен това ХИЧ НЕ МИ ПУКА как са се казвали на ТУРСКИ.