logo

Накъде води най-дългият въжен мост в България

Накъде води най-дългият въжен мост в България

След пропадане и смъртен случай навръх 31 декември 1999 година е изградено ново съоръжение

Най-дългият въжен мост у нас е дълъг 260 метра. Намира се на изключително интересно и живописно място.

Той е построен в началото на 90-те години и е единствената връзка на едно населено място с цивилизацията. Всъщност това селище е разположено на остров насред планината. Ако не е мостът, достъпът до него става само с лодка.

Село Лисиците е разположено на около 10 км от Кърджали. Намира се на остров в язовир „Студен кладенец“. През 1993 г. единственият достъп до селото – въженият мост, е разрушен от водната стихия. Това налага извършване на основен ремонт, което всъщност води до изграждане на нов мост по съвременна технология.

Агушевите конаци - родопска поезия от камък и дърво

Мостът е изграден е в най-тясната част на язовира. На него често се виждат рибари. Районът е изключително красив.

В селото са останали да живеят около 20 души. Почти всички имат моторни лодки, защото заради разрушенията и ремонтите на моста те нямали друг начин за придвижване.

Когато падне нивото на язовира до селото се стига и по черен път, но той рядко е проходим. Преди в село Лисиците е имало училище, здравна служба и детска градина. Ток имат, но водата идва от няколко кладенци и една чешма.

В миналото в селото е имало 70 семейства, а местните казват, че е наречено Лисиците, защото е скрито като лисича хралупа, пише 24rodopi.com.

До мястото се достига от Широко поле или по жп линията, като се слиза на спирка „Желязна врата“ и се продължава в посока Широко поле. Мостът се вижда добре от линията. Най-красивата гледка е от крепостта "Моняк" – другата забележителност на селото.

Човекът, отговарящ за поддръжката на моста, е починал преди няколко години и за съжаление не е назначен нов. Състоянието на съоръжението не е добро, липсват дъски, парапетите имат нужда от ремонт. Въпреки това се намират авантюристи, които го прекосяват с мотори, което е изключително опасно.

Оригиналният мост е построен през 1974 г. След пропадане на моста и смъртен случай навръх 31 декември 1999 година е изградено ново съоръжение.

Въпреки че в селото няма магазин или кръчма, могат да се срещнат доста туристи, пленени най-вече от красивата природа. Там няма дори улици.

След моста туристите обикновено се насочват към крепостта „Моняк“. Тя е разположена на река Арда. Намира се на връх, наречен Шеста крепост над язовир „Студен кладенец“.

От него се открива възхитителна гледка към планината, долините, склоновете и язовира. От там се вижда средновековна българска крепост на десния бряг на Арда, както и крепостта на раннохристиянския ансамбъл с черква „Свети Йоан Предтеча“ над Вишеград. Вероятно трите укрепления са разположени така, за да може да бъде охраняван добре този важен участък.

Останките от „Моняк“ се състоят от крепостната стена, осемстенната кула и резервоари за вода, са изградени през XII век върху основите на значително по-стар градеж – римски кастел.

Нещо невиждано ще изникне край Бургас

Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7 – 8 метра. Изградена е от камъни, споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3 – 4 метра. Общата площ на Шеста крепост е 18 000 кв. м.

До село Широко поле, което е на 4 км от крепостта, се достига лесно, тъй като е разположено на ж.п. линията Хасково - Кърджали. От селото до крепостта има добре оформен път, маркиран със специална табела. Теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

elementi

elementi 06.05.2020 19:22

Поредната глупост! Погледнете в Google earth и ще видите,че село Лисиците не се намира на остров!