logo

Най-необикновената граница на света! Тя е между Русия и САЩ и най-близкото разстояние между двете суперсили е 3 800 метра

Най-необикновената граница на света! Тя е между Русия и САЩ и най-близкото разстояние между двете суперсили е 3 800 метра

Островите Голям и Малък Диомид са един срещу друг, но часовата им разлика е 23 часа

Островите Диомид са разположени в Беринговия проток, между Аляска и Чукотка. Малък Диомид, или островът на Крузенщерн принадлежи на Съединените Американски Щати. Голям Диомид принадлежи на Русия и сред руснаците е по-известен като остров Ратманов.


Тези острови били открити през 1640 г. от руския изследовател и пътешественик Семьон Дежневий.


Семьон бил първият европеец, който открил пролива между Амрика и Азия. Този пролив получил името Берингов, именно там и са разположени тези два уникални острова.


Своето название протокът получава след като осемдесет години след първоначалното му откриване, той бил "преоткрит" от датчанина Витус Беринг на 16 август 1728 г. В руския православен календар този ден е бил на мъченика Диомид, оттук идва и името на островите.


Разстоянието между двата острова е всичко на всичко 3 километра и 800 метра. Иначе островите са разделени не само от протока, но и от часовата разлика, която е различна за Руската федерация и САЩ.


Въпреки нищожното растояние, часовата разлика между Голям и Малък Диомид е 23 часа. Получава се така заради това, че оттук преминава меридианът, при който се сменя датата. Заради това свое уникално разположение двата острова имат и своите втори имена - остров Утре и остров Вчера.


Когато през 1867 г. Аляска станала собственост на Съединените Щати, то по договора, Малък Диомид също влязъл в тяхната територия. В същото време бил съставен и договор, според който местните жители можели по всяко време съвършено спокойно, без никакви пречки да си ходят взаимно на гости.


По време на Втората световна война Голям Диомид е бил превърнат във военна база и всичките местни жители били евакуирани. Днес населението на острова всъщност се състои от военните от пограничната застава.


 

Коментирай