logo

Не подминавайте с безразличие тези чудни камъни в Тибет, защото... СНИМКИ

Не подминавайте с безразличие тези чудни камъни в Тибет, защото... СНИМКИ

Свещените думички „om mani padme hum“ могат да бъдат видени навсякъде

Наричат ги „каменните сърца на Тибет“. Няма човек, който да е ходил до магнетичния планински регион, както и до Бутан и Непал, и да не ги е виждал.

Молитви и желания изписват се върху тях. Докоснеш ли ги, радост те изпълва и тъгата си отива.

От години хората тук събират каменни сърца. Подреждат ги във редица и оставят своята частица.

Будистите притежават специална мантра на санскрит, съставена от шест срички, която е нещо като химн за тях и е свещена. Тя звучи като: „om mani padme hum“ и преведена би трябвало да значи: „Ето! Перлата в лотоса!“.

Български туристи разкриха какъв забранен чай трябва да пиете, ако искате да...

Всъщност тези думи нямат точен превод, защото тяхното истинско значение е много по-различно. Точен превод на мантрата няма, тъй като тя съдържа същността на цялото учение на Буда.

Изричането на тази мантра заедно с броеница е сред най-популярните религиозни практики в тибетския будизъм.

Тибетските будисти вярват, че повтаряйки мантратата на глас или наум, получават благословията и състраданието на боговете. Когато се окажеш погълнат от тъмнината, повторението на „Om Mani Padme Hum“ ще ти помогне да видиш светлината.

В Тибет свещените думички „om mani padme hum“ могат да бъдат видени навсякъде - върху молитвени знамена и молитвени „барабани“, отпечатани на хартиени свитъци и издълбани върху сгради.

Мантрата също така може да бъде гравирана или боядисана върху скали и камъни в различни цветове.

Мани камъните, както ги наричат, са разпръснати на много места из Тибет – в близост до манастири, села, реки. Понякога те са поставяни заедно, за да образуват могили.

Родопската лечителка Севинч Балакчъ: Болестите не идват отведнъж - тръгват от неправилното мислене

Да се изрисува мантрата върху камък се смята за форма на медитация, ето защо това правят не само монаси, но и местни хора в Тибет. Размерът на каменната могила Жюана Мани в село Зинжай, например, е нараснал многократно, именно защото много хора са изписвали свещените срички.

За 200 години в нея са оставени около 2,5 млрд. камъни. Десетки от тях са особени ценни, защото са гравирани със слова за закони, изчисления на календара, теории за изкуството, текстове сутра и откъси от учението на Буда.

Могилите мани се използват като пътни знаци, жертвоприношение на свещени духове и символи на почитание и молитва. Като място за религиозни практики те се използват все още от жителите на Тибет и населените с тибетци околни райони.

Понякога могилите са украсени с рога на овце и якове. Често на тях се изобразяват божества, велики мислители или се изписват сутри. Последователите на учението оставят по един камък мани всеки път, когато минат покрай могилата. Това е разносилно на казване на молитва или произнасяне на текста на сутра.

Камъните Буда се смятат за свешени като жертвоприношение към Буда. В Тибет камъните мани са с различни цветове, форми, изобажения и текстове. Те разкриват артистичната магия на тибетската култура.

Разконспирираха тайната на най-голямата туристическа атракция в Тибет

Майсторите на камъни мани са селяни или пастири през пролетта, лятото и есента. Те изработват камъните само през зимата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай