logo

Невероятно, но на Земята все още има неизследвани места!

Невероятно, но на Земята все още има неизследвани места!

Такива се намират в Бразилия, Намибия, Мозамбик...

Въпреки факта, че хората са изкачили най-високите планини, че са слезли в бездната на Марианската падина, някои области на нашата планета остават неизследвани. И в този материал ще научите за четири такива места!

Долината Джавари (Бразилия)

Тук живеят последните индианци на нашата планета, които „не са докоснати” от цивилизацията. Те не познават друг живот освен в горите на Бразилия. Те дори не знаят, че снимка на домовете им е качена в интернет. 

Край Припят масово ловят радиоактивни чудовища и ги продават по пазарите

Долината Джавари с право може да се нарече едно от най-изолираните места на Земята. На нейната територия има около 14 племена, които нямат контакт с останалия свят.

Бразилското правителство определя живота на тези племена по такъв начин, че напълно да запазят своята автономност. Местообитанието на изолираните племена може да се сравни с размера на Австралия.

Правото на племената на такъв начин на живот са защитени от бразилските закони. Създадени са дори специални формации, които контролират външни лица да не нахлуват в територията на пребиваване на племената.

Звездните планини (Океания)

Хинденбургският хребет, който е световна забележителност, се намира на отдалечено място в Папуа-Нова Гвинея.

Варовиковата планина има височина повече от километър, на която се образува огромно плато. Съвсем наскоро бяха организирани експедиции, по време на които бяха открити повече от хиляда нови видове животни и растения.

Българка попадна в необикновено италианско гробище и разказа невероятни неща

Въпреки редицата експедиции, не е възможно да се изследва напълно тази територия. Всичко е свързано с непристъпността и суровия климат в региона. Затова все още е напълно неизвестно кой живее там.


Пустинята Намиб (Намибия)

Пустинята Намиб се счита за най-старата на Земята, нейната възраст достига 43 милиона години. Пустинята е почти необитаема, там живее само древното племе Химба. Това племе се нарежда сред атракциите на Намибия, тъй като жителите на пустинята имат уникален облик и собствена култура.

Пустинята е разположена по крайбрежието на страната, представлява величествено пространство от постоянно движещи се равнини и дюни, които имат разнообразни форми и впечатляващи размери.

Флората и фауната на региона е слабо разучена. В пустинята почти няма постоянна растителност. Само тук можете да намерите един от най-древните представители на пустинната флора.

Например, тук расте динята-нар, чиито плодове могат да се видят само веднъж на 10 години!

Или Велвичията - дърво, което има дебел ствол с височина само 15 см, както и две кожести листа, които достигат дължина от около 3 метра. И това са само тези растения, които някога са били намерени!


Планината Намули (Мозамбик)

Равнините, разположени в Източноафриканското плато, се считат за едно от най-неизследваните места на Земята. За да проучите тези райони, трябва да имате професионални умения по катерене.

Една от експедициите до планината Намули беше организирана през 2014 г. За цял месец изследователите се изкачваха на върха на планината, но дори и да покорят височината, те нямало как напълно да опознаят района.
В резултат на тази експедиция, учените са намерили 5 вида мравки, съществуването на които никой в научната общност дори не подозирал!

Към днешна дата никой не е решил да повтори този маршрут. Много изследователи се плашат от факта, че по време на гражданската война на територията, разположена близо до планината Намули, са останали много мини, които още не са експлодирали. Ето защо туризмът в планините Намули е доста опасен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай