logo

Невъзможно, но факт: Пясъчна пустиня насред мразовития Сибир

Невъзможно, но факт: Пясъчна пустиня насред мразовития Сибир

Можете дори да се натъкнете на оазис сред пясъчните хребети, където палмите са заменени от северни лиственици

Само на 40 километра от ледника Кодар Забайкалския край на Русия, точно до покритите със сняг планини и безкрайната тайга, осеяна със сини езера и огромни ледени поля, се намира едно огромно жълто петно. Нарича се Чарски пясъци.

Тази пясъчна дюна е дълга около 10 км и широкоа около 5. Някои от дюните ѝ достигат височина между 15 и 30 метра. Теренът е толкова отличителен, че изглежда като истинска пустиня.

Тайната на подземния лабиринт под най-старата египетска пирамида

Никъде в цялата тундра не може да се намери такова огромно количество променящи се пясъци. На фона на студените планини Чарските пясъци са почти нереална гледка.

„Контрастът излгжеда невъзможен. Сякаш някакъв изумителен музей на открито е поставен там, показващ природните особености на севера и юга едни до други“, се посочва на сайта на руското географско дружество.

Чарските пясъци са наистина невероятно място. Приличат на истинска пустиня, но с особености, които няма да видите никъде другаде, освен в Забайкалския край. Студени сини планини, стърчащи над жълтия пясък, а вместо камили по пясъка преминават кервани с елени, водени от някой местен евенк.

Можете дори да се натъкнете на оазис сред пясъчните хребети, където палмите са заменени от северни лиственици (иглолистни дървета). Пустинята е обградена от планини, покрити със сняг дори през лятото. Дюните се спускат към блата или езера.

Въпреки малката площ на пустинята, теренът тук е доста неравен. В централната част има предимно дюни и пясъчни ивици, осеяни с издълбани от вятъра плитчини и пясъчни възвишения. В покрайнините има пясъчни хребети. Големите пясъчни ивици изглеждат доста впечатляващо – дългис а между 150 и 700 метра, пише Amusing planet.

Цялата ивица се простира на 2,5 км и е висока между 15 и 30 метра. В централната част намасива има ръб, висок 40-50 метра, свързан с единия склон на пясъчната верига. На югозапад пясъчните ивици стават по-плътни и са по-високи. Склоновете не са стръмни – наклонени са на около 10-15 градуса, докато тези, които са скрити от вятъра, са на 30-35 градуса и са покрити с пясъчни „вълни“.

Мистериозният кратер в Сибир, наречен „планината на съкровищата“ напълно заслужено

Чарските пясъци са се образували по време на ледниковия период от преди 100-55 хил. години като езерна делта в предната част на ледника Сакукан. Тогава плитчините на Чара били покрити с вода. Вятърната ерозия по време на епохата Холоцен засегнала най-горните 20 метра на масива и ги оформила като вълни, дюни и разпилени пясъци най-много в северозападна посока.

Чарските пясъци се намират на 6 км от административния център Чара. Можете да стигнете до там със самолет или влак.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай