logo

Очарователно кътче на брега на морето, богато на история и невероятни гледки

Очарователно кътче на брега на морето, богато на история и невероятни гледки

Мястото е притегателно за туристи и фотографи, които искат да преживеят тази загадъчна красота

Нос Калиакра е очарователно място, с невероятни гледки, пълно с история, богато на интересни митове и легенди. 

"Скалите са стръмни, с причудливи червеникави форми, морската вода привлича погледа с нюанси на синьо-зеленото. Мястото е притегателно за туристи и фотографи, които искат да преживеят тази загадъчна красота. Тя се съдържа и в самото име, което произхожда от старогръцкия език - красив географски нос. Това неповторимо място е природен резерват с уникална дива природа. Могат да се наблюдават делфини, корморани, скорци и скални косове. В миналото са живели тюлени", каза Жулиета Николова от Радио "Фокус" в Добрич.

Уникален плаж с изумрудени води привлича все повече туристи в България ВИДЕОПо думите ѝ на нос Калиакра могат да се наблюдават множество птици, които са застрашени видове и са в Червената книга на България.  

"Уникалността е и в степните растения – единствени в страната. С годините морските вълни са издълбали множество пещери, ниши и арки, също и няколко подводни пещери", обясни Жулиета Николова. 


Тя посочи, че има множество легенди, свързани с мястото: "Едната е за Свети Никола – покровителя на моряците.Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и географския нос. В крайна сметка светецът бил заловен. Там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му. На това място по време на турското владичество е имало и дервишки манастир, за когото се твърдяло, че съхранява мощите на турски светец". 

По думите ѝ най-популярната и разказвана легенда за нос Калиакра е тази за 40-те български девойки.  


"По времето на османските нападения взели в плен 40 български момичета. Завоевателите пленявали най-красивите, които срещнели по пътя си. Събрали ги на нос Калиакра и им сложили стража, в очакване да настъпи нощта, когато щели да напалят огньове и да ги предадат на най-изявените войни, като награда за подвизите им. За да запазят честта си, споделяйки обща зла участ, макар и непознати, те сплели заедно косите се и се хвърлили в морето, което ги погълнало. А трета легенда разказва, че тук се е разразила най-голямата морска битка. Руската ескадра, водена от контраадмирал Ушаков, разбива турската армада и с тази победа завършва Руско-Турската война", разказа Жулиета Николова. 

Тя обясни, че непосредствено до нос Калиакра, на север, е един от най-красивите заливи не само в България, но и в света -  Болата. 

Най-добрите плажове са „сини“
"В местността са открити останки от антични и средновековни селища, уникални каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери-жилища, свидетелстващи за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – доказателство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Над тази част от Приморска Добруджа минава Виа Понтика — един от основните пътища за миграция на прелетните птици от цяла Европа. В определен период от годината гнездят интересни водолюбиви птици и мястото е прекрасно за бърдуочинг, наблюдение на птици", посочи тя.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай