logo

Очарователно: Пустинята, заобиколена от ледове и снегове

Очарователно: Пустинята, заобиколена от ледове и снегове

Оазис за уморения пътник е езерото Альонушка, до което местните жители идват през лятото

Най-северната пустиня в света се намира в Забайкалия. Тя е уникална с това, че е заобиколена от планината Кодар, чиито заснежени върхове създават уникален пейзажен контраст.

Защо си струва да видите Chara Sands със собствените си очи?

Свикнали сме да мислим, че пустинята непременно означава горещ климат и безкрайни пясъци, които се простират далеч отвъд хоризонта. Пустинята Чара е изненадваща в това отношение: нейната площ е малка, около пет на десет километра. Пясъците са заобиколени от тайга гори и планини със снежни върхове.

Но има и обичайните пустинни атрибути: дюни, както във филмите за Сахара, следи от животни. Само че животните не са камили, а вълци. Навсякъде има само пясък и нито един камък. В крайна сметка всички малки частици пясък са разпръснати от ветровете или отмити от валежите отдавна.

Две деца скитаха в джунгла над месец и оцеляха само с дъждовна вода

Оазис за уморения пътник е езерото Альонушка, до което местните жители идват през лятото. Водите му са хладни, но горещият пясък, както казват Чаровци, компенсира това.

Геолозите смятат, че Трансбайкалската пустиня се е появила на мястото на пресъхнало ледниково езеро. Ледниците се плъзнали надолу от планината Кодар право в купата му, влачейки тонове глина и пясък след себе си. Това обяснение е просто и логично, но е малко вероятно да отговаря на истината сто процента. В крайна сметка подобни процеси се случиха на много места, но само там уж са породили пустиня.

Как да отидете там?

Най-лесният начин е да летите до Красноярск със самолет и след това да се прехвърлите във влака до гара Новая Чара. Той върви през ден, така че можете да прекарате време в разглеждане на столицата на Красноярския край и например да отидете до известните „стълбове“.

Невероятни места на планетата, в чието съществуване е трудно да се повярва ВИДЕО

Когато се озовете в Чар, можете или да поръчате трансфер с кола (GAZ-66), или да отидете пеша от селото, като преминете през малка река Средни Сакукан. Избирайки втория вариант, бъдете готови да извървите около четири до пет километра. Пресичането на реката може да не се осъществи, ако пристигнете през дъждовния сезон. Смята се, че най-надеждно е да отидете до Чарските пясъци пеша през плитка есен.

До пустинята можете да стигнете и от Нова чара, но в този случай ще трябва да преминете и реката.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай