logo

Параклисът от "Шифърът на Леонардо" - пълен със загадки и изненади

Параклисът от "Шифърът на Леонардо" - пълен със загадки и изненади

Днес учените имат две теории за причините, поради които е построен

Недалеч от Единбург се намира прочутият параклис Рослин. Той се превърна в един от най-посещаваните обекти в Обединеното кралство благодарение на факта, че Дан Браун го включи в най-известния си роман - "Шифърът на Леонардо". По него беше направен и касов филм с участието на Том Ханкс и Одри Тоту.

Историята на храма ни връща към времето на Светия Граал и рицарите тамплиери и умело ни обгръща с мистерията, магията и красотата около себе си.

Това е най-страшната църква в Германия - вътре може да ви прилошее СНИМКИ 18+

В “Шифърът на Леонардо” параклисът Рослин заема централно място. Използвана е именно неговата библиотека, за да се предаде на филмовата лента духа на отминалото време. 

С параклиса се свързват много теории, легенди и митове. Днес той е един от най-красивите и добре запазени в Шотландия. Разположен е само на половин час път с кола от Единбург.

Колегиалната църква на Свети Матей, както е пълното име на параклиса, е създадена през 1445 г. от сър Уилям Сейнт Клер. В продължение на няколко десетилетия съдбата му е неясна. Днес учените имат две теории за причините, поради които е построен. Едната е, че е трябвало да показва влиянието и мощта на семейстно Сейнт Клер.

Другата предполага, че в храма е скрито нещо много важно. Може би Светият Граал.

През XVIII в. и XIX в. параклисът Рослин е възстановен и започва отново да функционира. През 1840 г. е посетен от кралица Виктория, пише abc.es.

Днес той привлича туристи от цял свят с богатата символика на интериора си. В него ще откриете библейски сцени, показващи моменти като изгонването от рая, разпъването на кръста и т.н.

Впечатление на учените прави наличието на елементи от Новия свят - например американски кактус или царевица. По онова време те не са били официално открити.

Ако решите да посетите параклиса Рослин, отделете си достатъчно време, за да го разгледате на спокойствие. Той заслужава да бъде проучен както отвътре, така и отвън. Може да анализирате с месеци символите, които са разпръснати навсякъде. Сред тях са Дървото на живота и очарователният резбован таван.

Изоставената Пилешка църква – едно от най-странните места на планетата

Преди филма “Шифърът на Леонардо” параклисът Рослин е посещаван от 30 000 души годишно. След това притокът на любопитни туристи се увеличава до 200 000.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай