logo

Това е най-страшната църква в Германия - вътре може да ви прилошее СНИМКИ 18+

Това е най-страшната църква в Германия - вътре може да ви прилошее СНИМКИ 18+

В базиликата десетте „Свети тела“ са интегрирани по особено впечатляващ начин в интериора на бароковата сграда

В базиликата на баварския цистерциански манастир във Валдсасен се намира едно от най-необичайните църковни съкровища в света. От 1775 г. тук са изложени т. нар. „свети тела”. Това са реликви на цялото тяло, направени от костите на предполагаеми християнски мъченици.

Общо десетте „свети тела“, които все още са най-важните реликви в базиликата Валдсасен, са пищно украсени. Те изглеждат особено впечатляващо в своите великолепни одежди, украсени със скъпоценни камъни.

Най-кривата църква се намира в Гърция – по-наклонена и от кулата в Пиза ВИДЕОТози ефект се засилва допълнително от мощните позлатени олтари и витрини, в които почиват. Според официалния сайт на мястото, те са донесени тук между 1688 и 1756 г., което означава, че са доставени директно от Ватикана в Рим.

Списание Smithsonian разказва как великолепните „Свети тела“ се озовават в базиликата Валдсасен. Според него всичко започва през 1578 г., когато под улиците на Рим са открити огромни катакомби. Смята се, че 750 000 души са намерили своето последно място за почивка тук в масов гроб, който вероятно е създаден през първите три века след раждането на Христос.

Предприемчивата католическа църква бързо използва тази находка за своя финансова полза. Тя обявява, че намерените кости са останки на раннохристиянски мъченици. Скоро след това в църквите в Северна Европа, и особено в Германия, избухва безпрецедентен бум.

Всяка църква сега иска да бъде украсена с такъв мъченик или неговите кости. Отслабена от безброй войни и грабежи, това се разглежда като възможност отново да се даде блясък на католическата вяра.

И така, през следващите години безброй мъченически кости са пренесени от Италия през Алпите в Германия. Така е и в базиликата Валдсасен. Според списание Monumente, швейцарски гвардейци, поклонници или монаси са донесли мощите, като са спечелили добри пари от това като посредници.

Има доказателства, че католическата църква в Рим в никакъв случай не е била придирчива към обявяването на тленните останки за кости на предполагаеми мъченици. Съответно понякога хората просто измислят име за предполагаем мъченик и след това го обявяват за свят, информира profit.bg

От своя страна, църквите, които купуват такива реликви, понякога с костите придобиват името на своя бъдещ покровител. Тези, които можеха да произвеждат „свети тела“, дори имат шанса да станат място за поклонение.

И още един бизнес процъфтява чрез търговията със свещените кости. Защото някои манастири наистина се специализират в подготовката на „свещените тела“ във великолепни тотални произведения на изкуството.


Не е необичайно заможните вярващи да даряват скъпи бижута и дрехи на мъчениците. Отделните кости са сглобени отново в "тела" чрез трудоемка работа, а лица или други части на тялото дори са моделирани от восък.

В базиликата на Валдсасен десетте „Свети тела“ са интегрирани по особено впечатляващ начин в интериора на бароковата църква. След пристигането им между 1688 и 1756 г. талантлив монах ги облича във великолепните одежди, които будят възхищение и днес.

Те са изложени постоянно в църквата от 1765 г. Събитието е от толкова голямо значение за църквата, че от 1756 г., т.е. от пристигането на десетото „Свето тяло“., „Празникът на Светото тяло“ се празнува всяка година във Валдасен в първата неделя на август.

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Днес колекцията от реликви в базиликата на Валдсасен, официално наречена Св. Йоан Евангелист, е най-голямата и най-добре запазената на север от Алпите. Входът за църквата е безплатен, но срещу заплащане могат да се резервират различни обиколки с екскурзовод. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай