Петербург през зимата? Истинска приказка! (СНИМКИ)

Петербург през зимата? Истинска приказка! (СНИМКИ)

Да отложите пътуването до Санкт Петербург за топлия сезон? Е, напразно! Обичам зимата в Питер и знам милион неща, които трябва да направя там през декември и януари, пише в darsik.com известна руска блогърка. Така че направо правете резервация за полет и заминавайте, докато снегът не се е стопил.

По всяко време на годината, през лятото, през зимата, е много важно да изберете добър хотел. В блога ми можете да намерите моите отзиви за ключови хотели в града. Писах за „Астория“, „Четири сезона“, „Лъвския дворец“ и „Лотте“ в Санкт Петербург. Този път аз останах в прекрасния бутиков хотел DOM. Това е уютен дизайнерски хотел, в който обзавеждането, обслужването, качеството на услугите отговарят на най-високите стандарти.

Ето това е най-красивото момиче в целия свят! (СНИМКИ)

Основното е да се обличаш топло. И тогава можеш да ходиш в продължение на дни - в събота със съпруга ми направихме повече от 10 км.
Каналите са почти всички замръзнали. Тънките редици от къщи се отразяват от ледената вода, както в старо огледало. Центърът на Санкт Петербург, разбира се, след Москва се възприема като изненадващо единен, цялостен. В столицата свиквате с еклектиката, свободното тълкуване на архитектурните стилове, с факта, че всичко е смесено с всичко.

Обърнете внимание, ако не сте го направили досега, на гара Витебск, най-старата гара в града и страната като цяло. Модерната сграда е отличен пример за модерна архитектура. Това е мащабна сграда с изобилие от метални елементи, които са иновативни за времето на строителството на сградата, с богато украсени зали и фоайета.

За съжаление, тази красива сграда е в ръцете на железниците, компания, която очевидно има много други притеснения и се води от хора, които не са обременени с добър вкус. Затова там ще ви посрещнат огради и безсмислени рамки на метални детектори, чудовищна навигация, която изглежда на фона на елегантния арт деко три пъти по-патетично, неработещи светлини в цялата сграда и много бариери. Не забравяйте и павилионите и грозните магазини!

Антигуа и Барбуда – новата гореща СПА дестинация

С идването на зимата в Санкт Петербург са открити множество пързалки. Посетих две - в ДЛТ (не препоръчвам, малки и безинтересни) и в парка "Нова Холандия".

За първи път стигнах до "Нова Холандия". Паркът е открит преди няколко години на остров, образуван от Мойка, Адмиралтейството и Крюков канал. По времето на Петър I тук имало корабостроителници и складове. Сега територията, в която са запазени няколко исторически обекта, се е превърнала в парк, който си заслужава да се посети като пързалка, изложби, пазаруване, посещение на ресторанти. Пързалката работи при всякакви климатични условия, закупуването на билети и отдаването под наем на кънки е удобно. 

Линда и Филип пътешестват из целия свят и се събличат чисто голи за 50 хиляди души (СНИМКИ 18+)

А това важи не само за кънките, но и за чаша горещо греяно вино и вкусна храна след пързалянето. “Forge” е името на историческата сграда на ковачницата, където сега се намира ресторант Kuznya House. Има открита тераса с уютни фотьойли, покрити с овчи кожи и поставени около огнищата с жив огън и няколко вътрешни зали.

Вътре - истински Петербург, носталгичен, комфортен интериор. За сервиране използват комплекти от известната кобалтова марка ЛФЗ. Кухнята се ръководи от световноизвестния мастър шеф Глен Баллис.

За първи път в това пътуване стигнах до сградата на Ермитажа, която се намира в сградата на Генералния щаб. Позволете ми да ви напомня, че билети за всички музеи, особено в почивните дни, трябва да се купуват предварително чрез интернет, за да не стоите на опашката при тези ниски температури. Всеки път се изненадвам, когато виждам тълпа от страдащи и мръзнещи хора. Сградата на Генералния щаб е построена от Карл Роси през първата половина на 19-ти век, тук са разположени главните щабове на армията, Министерството на финансите и други институции. През 2013 г. сградата е реконструирана, а източното крило е заето от изложбените зали на Ермитажа. Навигацията тук не е лесна, сградата има объркваща система от коридори, но когато преминете всички и се озовете пред платна на Матис или Пикасо, вие със сигурност ще изпитате чувство на наслада.

За първи път от повече от двадесет години посетих Руския музей. Бях забравила след всички тези години какъв фантастичен интериор в Михайловския дворец и каква прекрасна колекция от руска живопис има тук.

За първи път посетих Музея за съвременно изкуство „Ерарта“, най-големият частен музей в Русия. Той ми даде смесени чувства: от една страна, музеят е съвременен, разумно направен, в крак с актуалните тенденции в развитието на музея като културна институция. От друга страна, колекцията ме остави безразлична. Най-доброто, което може да се каже за повечето работи е, че те могат да разкрасят всеки интериор. Между другото, ако търсите обекти за украса на стените, обърнете внимание на каталога на изкуство „Ерарта“, който е достъпен на техния уебсайт. Всяка работа от каталога може да бъде възпроизведена и окачена на стената у дома. 

Петербург продължава да бъде начело на гастрономическите процеси в Русия и важен момент за ресторантьорския туризъм. Новите кафенета и бистра са истински нови забележителности на града, които е много, много заслужаващо да се видят. Благодарение на активната работа на местните ресторантьори е много интересно да дойдете в Санкт Петербург - нещо ново винаги ви очаква, а не като в Москва. За 2.5 дни нямате много време, но въпреки това оценявам закуската в "Мечтателях" - наистина добра. Сайтовете препоръчват предварителната резервация.

Друго хубаво кафене е "Смена". Наистина ми хареса кафето (наистина отлично), аскетичния дизайн на залата, сивата и лаконична улица в Санкт Петербург, където се намира кафенето, персоналът и идеята за самия интериор. Когато погледнете обзавеждането, посетителите и атмосферата на "Смена", ке ви се стори, че сте някъде в Хелзинки или в Берлин. Самият бранд, идеята за блюда, в които има малко солено, малко сладко, но няма избор, не ми хареса. Следващия път ще се огранича с кафе и бисквитки.

Много заведения в Санкт Петербург започват да предлагат руска кухня. Посетих Кококо (също го препоръчвам) няколко пъти, по време на моето посещение успях да вечерям в ресторант „Полный балет”. Те готвят в ресторант, разположен в сградата, в която са живели Галина Уланова и Агрипина Ваганова, но не ми харесаха кнедлите с щука и холандес, но самият ресторант беше почти напълно пуст.
Друг проект с руска кухня е "Банщики". Много прилична и добре приготвяна руска храна. В събота и неделя предлагат закуска до 16 часа, така че можете да започнете с кнедли и да завършите с палачинки с конфитюр.

За всичко това изобщо не е необходимо навън да е топло!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай