logo

Пилот разкри кои дестинации трябва да избягвате, ако ви е страх от летене

Пилот разкри кои дестинации трябва да избягвате, ако ви е страх от летене

Сред "най-страшните" са Маями, Сингапур, Хонг Конг...

Опитен пилот разказа какви въздушни маршрути трябва да се избягват от аерофобите - това са хора, които се страхуват да влязат в турбуленция. 

Според Стюарт Кларк, член на Британската асоциация на пилотите, самолети най-често се сблъскват с турбуленция над екватора. „Когато пресечете екватора, вие се озовавате в така наречената интратропична зона на сближаване, където има ветрове от север и юг. Често съм летял от летище Хийтроу до Южна Африка и когато стигнах до екватора, винаги се сблъсквах с гръмотевици - обяснява той.

Кларк отбелязва също, че Сингапур, Маями, Канкун, Банкок, Йоханесбург, Хонг Конг и Мумбай са разположени особено близо до екватора.

В допълнение, пилотът добавя, че полети от САЩ до Обединеното кралство също често са придружени от лошо време, произтичащо от силните въздушни течения.

Разходка в Плака – квартала на боговете (СНИМКИ/ВИДЕО)

„В такива случаи екипажът прави всичко възможно, за да избегне сътресенията, защото това дразни както бордовата електроника, така и пътниците. Пилотите се опитват да летят под или над турбуленцията," казва Кларк.

Друга област, характеризираща се с турбулентност, са планинските вериги като Алпите или Пиренеите. Според командира, това се дължи на "планински вълни" (вълнови движения на въздуха, които се случват в близост до хребетите при високи скорости на вятъра, насочени към планините).

17-те най-ужасни неща на живота в Испания

„Сериозна турбуленция може да се случи дори над малки хълмове. Особено ако тези хълмове се намират в близост до летището. Например, това може да се случи, когато пристигнете в летище Глазгоу от изток," обяснява пилотът.

Страшно редки СНИМКИ от 1928 година показват Афганистан, какъвто не сте си го представяли

През ноември експертите обявиха начини за подпомагане на тревожните пътници да останат спокойни на борда на самолета. Те по-специално, препоръчват гледане на снимки от предишни пътувания по телефона. „Те ми напомнят защо си струва да се лети, въпреки страха“, признава пътничката Емили Брокуей.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай