logo

Планинска Чехия - мека за туристите и пълна с неочаквани красоти

Планинска Чехия - мека за туристите и пълна с неочаквани красоти

Повечето хора избират да се разходят по улиците на Прага или да се полюбуват на катедралата "Петър и Павел" в Бърно, но малцина се осмеляват да се отдалечат от цивилизацията

Чешката република е една от най-дружелюбните страни в Европа. Повечето туристи избират да се разходят по улиците на Прага или да се полюбуват на катедралата "Петър и Павел" в Бърно, но малцина се осмеляват да се отдалечат от цивилизацията. А това е много жалко, защото всъщност туристическа Чехия има още много какво да предложи.

Едно от местата, които си заслужават да отидете за една седмица, за да се разхождате из гората и да се възхищавате на красотата на природата, е Орлицките планини и малкото селце Дещне на границата с Полша.

Изумителният хотел на върха на планината, в който можете да спите безплатно


В Чешката република това е много популярен ски курорт. В самото село живеят малко над 500 жители, но като че ли тук хората са много повече. Причината е в постоянния поток от туристи. През зимата това е туристическа Мека за любителите на ски, сноуборд и шейни. Специално за тези цели тук е създадена развита мрежа от ски паркове.

Ако обаче си мислите, че тук няма какво да правите през останалото време от годината, много грешите. Благодарение на невероятната природа на Орлицките планини, съчетана с чешко гостоприемство и развита туристическа инфраструктура, това малко селце се превръща в тих рай за целогодишна комфортна почивка, пише "Униан".

Тук има огромен избор от хотели и пансиони, стаи в които могат лесно да бъдат резервирани в Интернет. Цените на нощувка започват от 880 крони (37 евро), а средната цена на стаята е 1600 крони (67 евро). По-добре е да резервирате настаняване предварително, защото мястото е много популярно.

Всеки хотел или пансион в Дещне има ресторант, където можете да опитате както класически чешки ястия, така и по-позната храна. Има и супермаркет, където можете да намерите всичко необходимо. Ако искате да пазарувате или да хапнете, можете да отидете до най-близкото по-голямо населено място - Нове Место над Метуи, Рихнов над Кнежноу или Храдец Кралове. Автобусите тук са с ясно разписание и можете да платите билета с обикновена банкова карта.

Какво да видите в Дещне
Разбира се, преди всичко си струва да дойдете тук заради природата. Благодарение на многото туристически маршрути тук можете да се разхождате по нова пътека всеки ден, наслаждавайки се на местните красоти или да се опитате да овладеете планините с велосипед.  Трябва също да разгледате местния музей и да се запознаете с историята на това прекрасно селище.

Връх Велка Дещне
Не пропускайте да се изкачите до най-високата точка - Велка Дещне - 1115 метра над морското равнище. Пътеката до върха през гората отнема около два часа, но невероятната красота на природата може да ви забави малко по пътя. Докато вървите ще срещнете огромен брой потоци с кристално чиста вода, както и птици, зайци, гущери и други малки животни, които не представляват заплаха за хората. Може да опитате и диви малини, горски ягоди, боровинки – най-големите късметлии ще могат да опитат и местните къпини.

На самия връх Велка Дещне има метална кула, от чиято наблюдателна площадка се открива отлична гледка. От една страна ще се вижда Чехия, а от друга – Полша. Можете да се изкачите до върха по всяко време на деня или годината.


В близост има и малко кафене, където можете да пиете чай, кафе, да си купите вода или сладолед. Въпреки това си струва да се има предвид, че кафенето не е отворено всеки ден и в ограничени часове, така че когато планирате пътуване, е по-добре да вземете всичко необходимо със себе си.

Скалите Адрспах-Теплице
Освен това е препоръчително да посетите град Наход, близо до който се намират скалите Адрспах-Теплице. Местните ги смятат за истинско чудо на чешката природа - това е най-голямото планинско образувание в Чехия. Тук има всичко – пещери, каньони, ждрела, езера и лабиринти. Щастливците ще могат да видят и два водопада, които се появяват по различно време в зависимост от сезона.

Акцентът е монолитът Адрспах, който се е появил в резултат на обединението на няколко скални образувания.

В подножието на Теплицките скали се намира село Скала с едноименния бароков замък, който е построен през 1666 г. Руините на скалното селище точно над замъка датират от втората половина на 14 век. Разрушен е през 1447 г. и възстановен през 1548 г. Имотът е окончателно изоставен в началото на 17 век. 

Замъкът Рихнов над Кнежноу
Струва си да се обърне внимание на най-близките до Дещна градове. В Рихнов над Кнежноу трябва първо да се види замъкът, който е построен през 1676-1690 г. в ранен бароков стил. През 1713 г. замъкът претърпява мащабна реновация, проектирана от известния архитект Ян Сантини. Заедно с фасадата на църквата "Света Троица", замъкът е един от най-големите и красиви примери за барокова архитектура в Чехия.


В замъка се съхранява уникална и много ценна колекция от картини на семейство Коловрат, която включва и шедьоври на чешки и чуждестранни художници. Намира се в камбанарията до църквата. Част от замъка е заета от изложбите на Музея на Орлицката планина и Галерия Орлицка.

Тук можете да видите и третата по големина камбана в Чешката република, наречена "Кристоф". Всяка година замъкът е домакин на фестивала "Полачково лято". Можете да се разходите из територията на замъка безплатно.

Замъкът Нове Место над Метуя
Този живописен замък е основан през 1501 г. и е част от великолепен архитектурен ансамбъл, а освен това привлича вниманието с изключително любопитно съчетание на два архитектурни стила, разделени от три века: бароков ренесанс и арт деко, чиито елементи са въведени от последните собственици.

Замъкът придобива сегашния си вид през 20 век, когато имението е закупено от семейство Бартън и започва неговата реставрация. Освен замъка си струва да посетите местните градини, да се разходите по моста и да се изкачите на кулата, от която се открива невероятна гледка.

Пивоварна в Добрушка
Чешката република с право е известна със своята бира. Най-близката до Дещна пивоварна се намира в Добрушка, една от най-известните в страната, където бирата се вари от 11 век.

През дългата си история пивоварната е била унищожавана от пожари няколко пъти и възстановена на старото място - през 1565, 1702, 1806 и 1866 година. След последния пожар заводът е построен на ново място през 1868 г., но пожар избухва отново през 2006 г. През 2002 г. заводът е закупен от Staročeský pivovárek, s.r.o. Добрушка, търговската марка на пивоварната е бира Рампушак.

Между другото, пивоварната работи и с мини-хотел с четири стаи. Има също зала за боулинг и кръчма, където можете да опитате всякакъв вид бира, произведена от местни пивовари.

Никога НЕ правете тези 10 неща в Чехия СНИМКИ

Несъмнено в Добрушка си заслужава да посетите местното кметство, до чиято сграда има кула с голям часовник. На самия връх има наблюдателна площадка, откъдето се открива красива гледка към околностите.

На централния площад до кметството има чумен стълб, възхваляващ небесата, че се е махнала чумата. Също така в стария град можете да видите църквата "Свети Вацлав", построена през 1709-1724 г., и църквата "Свети Дух".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай