logo

Празникът, на който разнасят живи хора в ковчези ВИДЕО

Празникът, на който разнасят живи хора в ковчези ВИДЕО

Според някои, корените на този необичаен празник се крият стотици години назад във времето, но началото му си остава мистерия

Представете си следната картинка – тълпа от хора се е събрала край стара църква с каменни стени, потъмнели от времето. Хората се отдръпват настрана, за да направят място на преминаваща редица ковчези.

Всички са се смълчали, въздухът е натежал.

Но нищо не е такова, каквото изглежда в този летен следобед в северозападната испанска провинция Галисия. Въпреки че в тези ковчези има истински тела, те са напълно живи, съобщава Би Би Си.

Знаете ли къде е Коспая – републиката без владетел, закони и данъци

Това е фестивалът Санта Марта де Рибартеме, който се провежда всеки юли в малкото едноименно село. Това е възможност за хората, които са се разминали на косъм от смъртта, да изразят благодарността си за това.

Според някои, корените на този необичаен празник се крият стотици години назад във времето, но началото му си остава мистерия.

Местните предания гласят, че ритуалът с пренасянето на оцелели на косъм живи хора в ковчези в знак на благодарност първоначално е практикуван от езичниците. Но през 12-и век католическата църква, която искала да смачка езическите вярвания, насила го приобщила към своите церемонии.

Света Марта – сестра на Мария Магдалена и Лазар, се споменава много малко в Библията. Тя се счита за покровител на готвачите, обслужващия персонал и домакините.

Хората гледат това ВИДЕО и не вярват на очите си

Нейната история, отвъд това, което е описано в Евангелието на Лука, продължава във Франция, където, според легендата, тя помогнала да бъде убит един дракон и си спечелила името „господарката Марта“.

Способността на Света Марта да побеждава в смъртна опасност най-вероятно е причината тя да се свързва със зловещия ритуал в малкото село.

Часове преди изнасянето на ковчезите хората се събират пред църквата на Света Марта. На всеки половин час там се отслужва литургия под огромен навес, а четирима свещеници изповядват в църковния двор.

Вътре в църквата има изображение на светицата, което ще предвожда шествието. То стои до олтара, където безкраен поток от вярващи се изсипват, за да покажат почитта си.

Хората, които ще легнат в ковчезите, пристигат тук с най-различни истории. Мъж на 20 години от Мадрид ляга спокойно, слушайки музика със слушалки. „Направих го за благодарност за моята баба, която преживя рак“, обяснява той.

Роднини и приятели се редуват да носят ковчезите. Тежестта и жегата никак не ги улесняват. Пътят около селото не е далеч, но издигащите се хълмове правят усилието още по-тежко.

Когато прцесията започва да се спуска към църквата, има осезаемо чувство на облекчение.

След ковчезите върви оркестър и, макар музиката да е леко меланхолична, атмосферата определено не е тъжна. За мнозина фестивалът е възможност да общуват с другите и да изразят благодарност.

Каменните пейки на малкия хълм до църквата се запълват бързо докато улични търговци наливат безкрайни количества вино и подреждат храна по сергиите, които скоро ще бъдат пълни с хора. Наоколо се носи мирис на скара и любимото в Галиция пулпо а фейра – варен октопод с малко червен пипер.

Чувството за общност, което е силно навсякъде в Испания, е особено важно в този традиционно изолиран регион. Галисия бързо се модернизира, но жителите ѝ запазват съзнанието си за традициите и начина си на живот.

Когато процесията пристига пред църквата и ковчезите са сложени на земята, по лицата на хората са изписани най-различни емоции. Докато някои се усмихват тържествуващо, други избухват в сълзи.

Жена, пропуснала миналогодишната церемония, защото била в кома, излиза плачейки от ковчега и веднага е обградена от семейството си.

На пръв поглед фестивалът Санта Марта де Рибартеме може да изглежда зловещ, а гледката с ковчезите – смущаваща. Но всъщност това е един истински празник на живота, не на смъртта.

В Мафи Дов са забранени ражданията и погребенията

Под парещите слънчеви лъчи, обградени от красивата природа на Галисия, с апетитните миризми и смеха, носещ се из цялото село, е трудно да не се съгласите. Това наистина е живот.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай