logo

Пред Портата към Ада е страшно! Умирате или от горещината или от....

Пред Портата към Ада е страшно! Умирате или от горещината или от....

Има едно страховито и опасно място, наречено „Портата към Ада“. Това е една от най-горещите и негостоприемни точки на планетата.

Там се намира езеро от кипяща лава, гейзери, а въздухът е отровен за хората. Там има също и басейни с вряща киселина, където за най-голяма изненада живеят микроорганизми. Тези басейни са най-киселинните места на света, където може да бъде открит живот.

Най-южният бар в света, в който жените могат да пият безплатно, ако жертват бикините или сутиена си

Портата към Ада се намира в района около Ерта Але – един от най-активните вулкани в света. Той е и един от едва трите, които поддържат активно езеро с лава. Това е най-ниският, най-горещият и най-трудният терен в света, но посещението му е истинско приключение.

Този неземен пейзаж се е образувал в падината Данакил, където три тектонски плочи бавно се разделечават, в резултат на което много вулкани са възникнали по дължината на рифта. Ерта Але е най-активният вулкан в Етиопия.

Източноафриканският рифт е една от най-впечатляващите структури на Земята. Вулканичната дейност в Африканския континент е съсредоточена основно по протежение на Голямата рифтова долина, заключена между двата клона на огромен разлом с дължина 6500 км, започващ от Ливан в Азия и стигащ до Мозамбик в Африка. При неговото формиране са създадени най-високите и най-ниските вулкани на континента.

Никой не може да повярва какво има в този апартамент, който е само 22 кв. м. (СНИМКИ)

По цялата рифтова система са разпръснати около 30 активни и още много спящи и угаснали вулкани, дължащи съществуването си на геоложките катаклизми, формирали тази зона. Придружени са с множество вулканични полета, фумароли, горещи извори, фисури и други вулканични образувания, пръснати на огромна площ по протежение на разлома. Голяма част от всички тези структури са образувани при масивно подземно повишаване на налягането по време на формирането на разлома. Около 80% от африканските вулкани се намират до, или в рамките на Източноафриканската рифтова долина. Те са едни от най-грандиозните и най-известни вулкани на планетата.

Ерта Але (Erta Ale) е действащ вулкан в североизточната част на рифта в Етиопия. Езерото от лава на върха му е разположено на 500 м надморска височина, а основата на вулкана лежи на 75 м под морското равнище в депресията Данакил. В калдерата му има две кратерни ями, като активна лава се намира в по-малката от тях. От там перманентно се изхвърлят фонтани от базалтова лава, на която са необходими 1100 °С за да се запази в разтопено състояние. Езерото от лава е с площ от 4000 кв. м и топлинното излъчване от него е много силно. Това е едно от най-недостъпните места на земята, няма пътища, а температурите са изключително високи. Последното му изригване е през 2017 година и продължава.

Това ВИДЕО ще ви накара да се влюбите в балканската красота на Босна

Въпреки всичко казано за негостоприемната среда около вулкана, има организирани пътувания до там. Те започват от Абала и Иребти в Етиопия, откъдето се стига до базовия лагер. От там добре екипираните туристи, които си носят маски, спални чували, допълнителни дрехи и вода, поемат на 10-километров поход, който им отнема около 3 часа. За хората, свикнали с дългите преходи, теренът не е чак толкова труден, но има едно златно правило – винаги гледайте къде стъпвате. Затова изправното фенерче или челник са от жизнено значение. Много е вероятно по време на „разходката“ да бъдете придружавани от въоръжени охранители.

Ако се решите да стигнете до Портата към Ада, най-доброто време за това е между октомври и февруари. Така избягвате месеците с най-горещи температури. Дъждовният сезон пък е между юни и септември, което ще направи пътуването ви много по-трудно.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай