logo

Разкриха опасността от изменението на климата за самолетите

Разкриха опасността от изменението на климата за самолетите

Учени от университета в Рединг (Великобритания) показаха, че с увеличаването на глобалното затопляне турбуленцията, която представлява допълнителна опасност за самолетите, се влошава. 

Турбулентността на чистия въздух (CAT) обикновено се развива в безоблачните горни слоеве на атмосферата и не се открива от бордовия радар или визуални средства.

Истина или мит: Вярно ли е, че не можеш да се удавиш в Мъртво море?

Продължителното излагане на подобна турбуленция съкращава живота на самолета, а в резултат на интензивен удар могат да настъпят сериозни структурни повреди, които в редки случаи водят до повреда на самолета.

Трансатлантическите полети са най-често засегнати от този тип турбуленция поради вихровия струен поток на по-високи географски ширини над Северния Атлантик. Силата на тока зависи от хоризонталните температурни градиенти по ширина.

Поради увеличаването на температурния градиент от полюса към екватора в горната тропосфера и долната стратосфера, в резултат на антропогенно изменение на климата, се очаква увеличаване на струйните течения.

Оазис на час от Пловдив: "Лястовичи вир" като водопадите на о. Бали

Моделирането на климата показа, че за всеки един градус по Целзий затопляне близо до повърхността, броят на умерените турбулентни събития при ясно небе ще се увеличи с 14 процента през лятото и 9 процента през зимата и пролетта. Умерената турбулентност се изразява като атмосферни условия, причиняващи вертикално ускорение до 0,5 g.

Една от възможностите за авиокомпаниите е да избягват зони, където се генерира CAT. Това може да доведе до по-дълго време за трансатлантически полет и допълнителни разходи за гориво. Освен това експертите съветват пътниците да закопчават предпазните колани, за да избегнат сериозни наранявания и наранявания.  

Коментирай