logo

Истина или мит: Вярно ли е, че не можеш да се удавиш в Мъртво море?

Истина или мит: Вярно ли е, че не можеш да се удавиш в Мъртво море?

В Мъртво море можете да лежите спокойно и да четете книга, без да се страхувате от ужилване от медуза или атака от акула

Има твърдение, че е невъзможно да се удавиш в Мъртво море. Въпреки това мястото е наречено едно от най-смъртоносните места за плуване в Израел.

Как изглежда Бургас в очите на двама млади французи

Мъртво море измива Израел, Палестина и Йордания. В него няма риби и морски животни, тъй като поради високото съдържание на сол водата му е негодна за живот. Само някои прости водорасли и бактерии живеят в морето, а след това по-близо до дъното. Солеността на морето е 34%, което е десет пъти повече от количеството сол в океана.

Ако човек плува в Черно море, той също се чувства подпомогнат поради съдържанието на сол, но в Мъртво море водата напълно избутва по-голямата част от тялото на плувеца на повърхността.

Оазис на час от Пловдив: "Лястовичи вир" като водопадите на о. Бали

В Мъртво море можете да лежите спокойно и да четете книга, без да се страхувате от ужилване от медуза или атака от акула. Но означава ли това, че е невъзможно да се удавиш в него? Оказа се, че не. Всяка година десетки туристи продължават да се давят в морето. Освен това през 2010 г. Мъртво море беше обявено за едно от най-опасните места в Израел.

Мъртво море е обявено за второто най-смъртоносно място за плуване в Израел. Трудно е да се ориентирате в морето, а ако случайно попаднете в опасна позиция, е още по-трудно.

Друга скрита опасност се крие в навлизането на вода в тялото, така че солената вода нанася моментален удар на бъбреците. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!