logo

Ретро СНИМКИ разкриват как са изглеждали Малдивите преди масовия туризъм

Ретро СНИМКИ разкриват как са изглеждали Малдивите преди масовия туризъм

Първите посетители на островите са предимно журналисти и фотографи от Италия

Малдивите са известни с тюркоазени води, искрящи бели пясъци, прекрасни разноцветни залези и, разбира се, лукс.

Но вярвате или не, имаше време, когато Малдивите не бяха едно от най-бляскавите места за бягство в света.

Когато Мохамед Умар "МУ" Манику и трима приятели откриват Курумба, първият туристически курорт в страната, през 1972 г., нямаше дори док. Посетителите трябваше да газят във вода до кръста, за да стигнат от лодката до плажа.

Първите посетители на островите са предимно журналисти и фотографи от Италия.

Въпреки че все още няма надводни вили и хидроплани със стъклено дъно, е ясно, че Малдивите вече притежават своята магия. Днес има повече от 100 курорта, разположени на повече от 1200 острова.

Курумба, което означава "кокос" на местния език дхихеви на Малдивите, първоначално е била необитаема кокосова ферма. Сега има всички очаквани камбани и свирки на луксозен курорт на Малдивите.

Все пак е хубаво да си помислим как са стояли нещата в първите дни на туристическата индустрия тук. Някои хора наричат ​​Му „човекът, който е построил рая“ и това е прозвището, което той напълно заслужава.

Мелисани - природното чудо на Гърция, в което ще се влюбите СНИМКИ

Първите квартири за гости са направени от корали и варовик. Всичко, което не расте на местно ниво, е трябвало да бъде докарано с кораб и отнемало до три месеца, за да пристигне.

Вестниците пристигали с месеци закъснение и телефонните услуги били непоследователни. Забравете да си купите паста за зъби, защото не е имало нито един магазин.

Преди масовия туризъм е имало само двама жители на острова, където сега седи Курумба.

И можете да забравите да се присъедините към курс по гребане или да бъдете отведен с моторна лодка до отдалечен остров за романтична вечеря под звездите.

Пътуващите нямаше какво да правят освен риболова и слънчевите бани, на които се радваха - може би малко прекалено.

„Бяха много щастливи“, спомня си Му пред CNN.

„Някои от тях, нали знаеш, правеха слънчеви бани толкова много, че бяха като омари“, споделя още той.

Въпреки че Курумба в наши дни е повече за луксозни вили и изискани ресторанти, описанието на Му за ранните дни на острова звучи повече като бягство на хипи.

"Преди имахме барбекю на открито. И тогава имахме... някой, знаеш ли, свиреше на китара."

В стаите за гости крановете изливали солена вода. Тоалетните тогава можели учтиво да бъдат описани като „странни“.

Това можеше да е рисковано предложение - да изведем хората на изолиран, далечен остров в Индийския океан. Но за Му това е било най-логичното решение на света.

„Никога не съм се съмнявал“, казва той.

За щастие някои неща не са се променили. Те все още събират кокосови орехи по старомоден начин, като се издигат отстрани на дърво, което е по-трудно, отколкото изглежда.

Спиращите дъха гледки, които водят хората в рая, също са толкова прекрасни сега, колкото и когато Му е бил малко момче. И като по-възрастен човек над нормалната възраст за пенсиониране, той все още не може да понесе да се откъсне.

„Ако не мога да идвам тук всеки ден и след това да се разхождам тук... все едно нещо липсва в живота ми“, казва той.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

Му далеч не е единственият човек, толкова запленен от красотата на Малдивските острови, че не иска да живее никъде другаде.

Дениз Шмид първоначално идва от родната си Германия на Малдивите, за да работи като стажант в хотел. Сега тя живее там на пълен работен ден със съпруга си Али Амир. Те работят като мениджъри на Reethi Beach Resort на спокойния атол Баа и имат малка дъщеря, която израства в рая.

Първоначалният шестмесечен престой на Шмид сега се превърна в години и не е трудно да се разбере как някой може да бъде хипнотизиран от пейзажа тук и да иска да остане завинаги.

„Мисля, че има остров, който всеки да харесва и не харесва“, казва Шмид дипломатично – въпреки че е трудно да си представим остров тук, който някой може да не харесва.

Изолацията може да бъде един от минусите на живота на отдалечен остров, но в ерата на пандемията това е нещо, което жителите на Малдивите са използвали в своя полза.

Страната до голяма степен успя да остане отворена, докато други дестинации затвориха вратите си - въпреки че скорошният скок на случаите я накара да затегне ограниченията.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай