logo

С 30 лева в Узбекистан ще се почувствате милионер

С 30 лева в Узбекистан ще се почувствате милионер

Без да ви познават местните ще ви поканят да преспите без пари и ще ви нахранят

Въпреки че Узбекистан е бил част от бившия СССР дълго време, но за чуждестранните туристи страната все още е загадъчна. Въпреки високия туристически потенциал, туристи от други засега няма особено много. Посетих Узбекистан повече от веднъж и съм готов да ви разкажа някои интересни факти за страната, които ще ви бъдат полезни, разказва наш пътешественик.

Това е дървото Манчинела, което убива всички, които минават край него

1. Най-доброто време за посещение на Узбекистан е пролетта и есента. През лятото има непоносима топлина, температурата на въздуха достига 50 градуса, а през зимата е студено. Е, най-идеалното време за пътуване е есента, когато плодовете са узрели и те са много евтини.

2. В Узбекистан ще се почувствате истински милионер. 30 лева ще бъдат разменени за 130 000 местни сома (към май 2019 г.), които никога няма да могат да се поместят в портфейла ви. Най-изгодно е да отидете в тази страна с долари, те се разменят във всяка банка. Доскоро в страната имаше два обменни курса - официалният и черният пазар, които се различават почти 2 пъти.

3. Мнозинство от населението на страната знае добре руски език. По-старото поколение от времето на СССР, младите пък го наследяват от руско-говорещите си родители, или докато работят в Русия, или учат руски в училищата.

4. Пазаренето тук е възможно и необходимо. За чужденците на пазарите те цените са сериозно надценени цените, затова, за да спестите пари, е по-добре да наемете местен водач, който ще намери най-добрия продукт и на най-добрата цена. Забелязахме, че дори и след голямо пазарене се опитваха да ни продадат стоки на пазарите с цена по-висока от същата в магазините с фиксирана цена.

5. Да готвят лошо тук просто не умеят. В което и кафене, ресторант или обикновено заведение за хранене да отидете, цялата храна ще бъде невероятна на вкус. Цените на ястията се различават само в зависимост от вида на заведението и близостта му до туристическите центрове. Съветвам ви да намерите места далеч от туристическите райони, където се хранят местните хора. Цената ще се различава няколко пъти.

Никога не правете тази грешка в Дубай и ОАЕ - смъртна обида е

6. Узбеките са много гостоприемни, след няколко минути общуване, можете да бъдете поканени в дома им и да прекарате нощта там и ще ви нахранят с домашен пилаф със шашлици. Ако времето позволява, не отказвайте поканата, няма от какво да се притеснявате.

7. Абсолютното мнозинство от автомобили на улиците са Chevrolet и Daewoo, и всичките са бели (поради силната жега през лятото). Поради високата цена на данъка, малко хора могат да си позволят да притежават чужда кола.

8. Можете да се настаните в местни хотели (много колоритни караван-сараи) и в къщи за гости при местни хора. Само имайте предвид, че Узбекистан има много строга система за регистрация. От момента на влизането ви се дават 3 дни без регистрация, след което трябва да се подновява или в хотелите, или на място, където живеете (което те правят много неохотно). Документите с регистрацията винаги се проверяват при напускане. Резервациите стават специфично и по ориенталски начин, така че не трябва да се надявате на тях. Нито една от нашите резервации не сработи, когато пристигнахме в хотела, винаги ни се казваше, че това е някаква грешка, бяхме молени да отменим резервацията и ни предлагаха да се настаним в напълно различна стая.

9. Най-интересни за пътуване са древните градове Хива, Самарканд и Бухара. Тук ще усетите истинската магия на Изтока и ще си спомните приказката за Аладин повече от веднъж.

10. Някога в Узбекистан е било възможно да се отдъхнете на море, но днес на мястото му се е образувала пустинята Аралкум, а в бившия пристанищен град Муйнак има корабно гробище. Днес са популярни джип турове до останките от Аралско море, които представляват малко езеро с високо съдържание на сол.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай