logo

Само на крачка от Пловдив се намира перфектната уикенд дестинация СНИМКИ

Само на крачка от Пловдив се намира перфектната уикенд дестинация СНИМКИ

Няма как да не сте виждали огромния трибагреник, който гордо се вее над пловдивското село Марково

Няма как да не сте виждали огромния трибагреник, който гордо се вее над пловдивското село Марково.  А замисляли ли сте се как да стигнете до там? Всъщност разходката до Калоянов връх е изключително приятна, а панорамата, която разкрива - зашеметяваща.

И в никакъв случай това не е единствената дестинация, която може да посетите в района, разходката може да бъде съчетана с още забележителности. Всичко това само на крачка от Пловдив, пише trafficnews.bg.

Маршрут подходящ за всякакви възрасти, с възможност да преминете с кола по-голямата част от него или да му се насладите пеша по различни пътеки, да си направите пикник или просто да усетите какво е айляк на панорамната площадка.

Нашата виртуална разходка днес ще ви отведе именно  до Калоянов връх и Манчова поляна. Ще ви ги покажем в есенна премяна, изпъстрени в различни нюанси. И двете места се облагородяват от местни доброволци, които с много плам подемат различни инициативи, за да направят района още по-приятен. За съжаление гледката към Пловдив не е в пълния си блясък. Тепетата тук-там се виждат, но заради мръсния въздух в момента на снимките, градът изглежда малко по-сив и мрачен.

Поемаме първо към Калоянов връх, като за да стигнете до най-високата му точка и да си направите снимка с трибагреника, ще ви предложим два маршрута. Единият е така да се каже „царски път”, който е проходим с високопланински автомобили и стига почти до крайната точка. Той отнема около 20 минути пеша и е със сравнително малка денивелация.

CNN: Този български курорт е незаслужено подценен в Европа! СНИМКИ

Ако изберете втория маршрут, трябва да се подготвите да се изпотите малко повече. Тук вече има изкачване, а в посока разстоянието ще ви отнеме около 40 минути.

Започваме с по-стръмната и дълга пътека. Тя стартира малко преди табелата за край на селото в посока Гълъбово. Ще видите стълби, които минават до една от последните къщи на Марково, а веднага след тях поемате в дясно по горска пътека, маркировката е в бяло и зелено, а маршрутът е добре отъпкан в по-голямата си част. 

От една страна добра новина, а от друга – лоша, е че вървите винаги нагоре.  Което означава, че трудно ще се загубите, тъй като знамето се вижда през по-голямата част от времето, но със сигурност ще се поизморите.

Като стигнете до върха ще видите и черния път - точно зад знамето. А неговото начало също е на пътя между Марково и Гълъбово, но около 2 км след края на първото село в посока второто. Така че, ако изберете да направите кръгов маршрут, имайте предвид и участъка, който трябва да минете по шосето.

Ако се движите в тази посока, отбивката ще ви се пада от ляво на един по остър десен завой. В ляво от пътя ще видите и импровизиран малък паркинг и черен път, който върви само нагоре. В този случай  денивелацията е доста по-малка, така че давайте смело. Пътят не е за всеки автомобил, а предимно за офроуд превозни средства.

Властите на о-в Бали готвят сериозна секира за неженените туристи

А сега и за самият Калоянов връх

Внушителният трибагреник на върха е голяма гордост за марковци. Пилонът, от който се развява флагът е дълъг 24 метра и бе издигнат през лятото. Инициативата е на сдружение „Моето село Марково“, а за нейното реализиране са се включили както от кметството на селото, така й от авиобаза „Крумово”.  Оказва се, че задачата не е никак лесна, проектирането отнема около една година, а поставянето се осъществява посредством военни хеликоптери „Кугър”. Пилонът тежи 670 килограма и транспортирането му по въздух се оказва единственият възможен вариант.

„Всички перипети се преодоляват лесно, благодарение на всеотдайността и родолюбието на всички, които се включват в инициативата”, разказва кметицата на Марково Десислава Терзиева. Предстои и осветяването на флага, което ще се случи посредством прожектори.

Няма да повярвате каква е новата мода в туризма

Да се отправим и към Манчова поляна

Ако разходката дотук не ви е била достатъчна, може да се отправите и към Манчова поляна. Началната точка на маршрута отново е на главния път, но този път се пада в дясно, на около 200-300 метра след края на Марково. Тръгва се по черен път, а след това се продължава по горска пътека. Цялото разстояние ще ви отнеме около 15 минути. Стръмни участъци няма, разходката е приятна и минава през дървено мостче, чешма и ловна хижа.

На самата поляна се създава приказно горско усещане. Изградени са няколко маси, беседка, чешма и люлка. Всичко е дървено и отново направено и поддържано от местното сдружение. Освен за пикник, поляната е подходяща и за различни фотосесии, особено в сегашната си есенна премяна.

„Всичко това е инициатива основно на млади хора, които сами се организират и правят все повече и повече за селото. Доброто е заразно и всичко това ми дава надежда, че нашата държава има бъдеше”, споделя кметицата на Марково по повод цялото това преобразяване както на Манчова поляна, така и на Калоянов връх.

Ето и снимки на разходката до Манчова поляна:

Коментирай

Охридски

Охридски 19.11.2022 16:42

Дали още седи паметника на партизаните та там им е било свъталището без ''страх'' от полиция и жандармерия до колкото знам от Марково няма и един партизанин.Иначе всички крадци по татово време са там и затова новия квртал носеше името Апашлък квартал........????