logo

Селото, което изплува като призрак от водата след 30 години

Селото, което изплува като призрак от водата след 30 години

Сред руините се виждат изоставени коли, лични вещни и дори бутилки, които стоят изправени на рафтове

Когато човек види снимки от испанското село Асередо, може да си помисли, че става дума за зловещ филм. Гледките, обаче, са съвсем реални, а зад тях стои една уникална история.

През 1992 г. десетки семейства, живеещи в Асередо, близо до Лобоис, били принудени да напуснат домовете си заради строителството на язовир. Собствениците на къщите трябвало да се изнесат, когато португалска ВЕЦ затворила шлюзовете и така река Лимия наводнила долината, където се намирало Асередо.

Истинската Атлантида: 7 града, погълнати безмилостно от морето

Жителите на пет села се противопоставили на принудителната евакуация, но в крайна сметка били принудени да напуснат, пише британският „Метро“.

Оттогава Асередо е скрито под водата и се появява само когато нивото на язовир „Линдосо“ спадне драстично. Това се случва много рядко.

Затова за фотографите възможността да направят снимки на потъналото езеро е нещо, което не искат да изпуснат. Последният такъв момент беше миналата есен.

Тогава стана ясно, че каменните постройки са оцелели, но голяма част от покривите са се срутили. Кал е задръстила входните врати, а всичко метално е ръждясало за три десетилетия под водата.

С оттеглянето на водите са се показали очертанията на нивите и пътищата. Сред руините се виждат изоставени коли, лични вещни и дори бутилки, които стоят изправени на рафтове.

Още по-изненадващо е, че чешмата в селото все още тече, въпреки че няма кой да пие от нея.

(Снимки: Getty Images/ Guliver)

Каква е историята на потопената църква, за която цяла България говори

Със своите призрачни гледки, селото е привлекателно за туристи, които пристигат тук, когато то изплува от водите на язовира.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай