Сийланд - най-малката държава в света с население едва десет души! (СНИМКИ)

Сийланд - най-малката държава в света с население едва десет души! (СНИМКИ)

В света съществуват не малко от никого непризнати самопровъзглавили се държави. Една от тях е Сийланд. 

Тази малка държава се намира на 10 км от югоизточното крайбрежие на Англия и е разположена на военно - морска платформа с площ едва 0,55 км². На практика това е най-малката държава в света. 

Оказва се, че има и по-затворена страна от Северна Корея, ето коя е тя

Историята на тази страна е много интересна. Двама приятели - майорите в оставка Рой Бейтс и О' Райли решават през 1966 година да построят развлекателен парк на изоставената платформа. Но приятелството им се оказва кратко и скоро пътищата на двамата се разделят. 

По този начин стопанин на острова става Рой Бейтс. Скоро му хрумва идеята да си създаде собствена, независима държава, която той кръщава Сийланд, което на превод означава "морска земя". Той се провъзгласява за Рой I - княз на велико кралство, а своето семейство определя за управляващата династия. 

След известно време властите във Великобритания предявяват претенции за собственост върху платформата и дори правят опит да я превземат, но от семейството на Бейтс отговарят на това с предупредителни изстрели във въздуха. Срещу Бейтс е заведено дело, но все пак всичко свършва дотам, тъй като случаят се оказва извън пределите на британската юрисдикция.

"Владетелят" не се ограничава само с това. Следващият етап от управлението му е да въведе изсичане на монети. През 1975 година е създадена първата конституция на Сийланд, който е съпровождана от появата на собствени флаг и герб.

Независимо от развитието на новата държава не на всички се харесва управлението на династията и това довело след себе си граждански бунт. Той бил оглавен от премиерът на страна граф Ахенбах. Държавният глава се възползва от отсъствието на княз Рой, взима в плен сина му принц Майкъл и го извежда в Холандия. 

И все пак  Майкъл успява да избяга от плен и да се срещне с баща си. Благодарение на жителите на малката държава, които все пак били верни на своя княз, Рой и семейството му успели да възвърнат властта в свои ръце.

Това е най-щастливата страна в света - пуснаха си телевизия през 1999 г. и все още нямат нито един светофар

Правителството на Сийланд поддържало нормите на международното право и следвало законите му. Всички пленници, които били задържани по време на военните действия след преврата получили дългочаканата си свобода, тъй като именно това диктували и нормите на Женевската конвенция. 

Организаторът на кървавия преврат бил отстранен от заеманата длъжност и изпратен в Германия, където скоро организирал правителство в изгнание. 

Не толкова просто стояли нещата с климатичните условия за Сийланд. Времето там не винаги радвало жителите на страната. Така гражданите на тази държава трябвало да преживеят огромно, стихийно бедствие в средата на 2006 година.

Причина за големите беди тогава се коренели в пожар на платфомата, тръгнал след големи горещини. Огънят изгорил почти всички постройки, не се разминало и без човешки жертви. 

Минали години и конструкцията на платформата започнала много бързо да ръждясва, което застрашило живота на хората там. 

През зимата на 2007 година владетелят на Сийланд решил все пак да продаде държавата си за 750 милиона евро, но скоро князът се отказал от тази идея. 

През 2012 година Рой Бейтс починал, след няколко години си отишла и съпругата му. В днешни дни княжеството се управлява от сина им Майкъл, а на Сийланд живеят едва десет души. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай

Кольо Търнокопа

Кольо Търнокопа 25.01.2020 19:06

Вие май сте скарани с математиката - площта на тва недоразумение не е половин квадратен километър (0.55 кв/км) а само 4 декара - колкото един стадион - аматьори :))))