logo

Там убиват роднините на императори и султани: Съкровената тайна на Истанбул

Там убиват роднините на императори и султани: Съкровената тайна на Истанбул

В началото на 19 век тези острови се превръщат в привлекателна дестинация за туристи от цял ​​свят

Принцовите острови се намират в Мраморно море и административно принадлежат на Истанбул. Малко хора знаят как са получили името си, а всъщност то е свързано с много интересен обичай от миналото.

Принцовите острови се намират на 90 минути с ферибот от Истанбул и се състоят от девет острова. По времето на Източната римска империя всички нежелани благородници и хора от императорското семейство се изпращали на Принцовите острови. Затова те са запомнени по този начин.

Островите са свързани с много исторически събития. На Къналъада е бил заточен император Роман I Лакапин, а Лъв V Арменец – обезглавен. Историческите хроники споменават много често островите във връзка с изтезания, ослепявания и екзекуции на императори и патриарси.

Вече можете да посетите Подземния дворец - най-уникалната историческа забележителност на Истанбул

След 1454 г. там се изпращали в изгнание и членове на семействата на османските султани. Османският флот присвоява островите по време на обсадата на Константинопол през 1453 г.

Този архипелаг, скритата тайна на Турция, е известен още като Адалар.

В началото на 19 век тези острови се превръщат в привлекателна дестинация за туристи от цял ​​свят, отчасти заради интересната си история, отчасти заради невероятната красота, която предлагат. Най-големият и най-посещаван остров е Буюкада, който заема площ от само пет квадратни километра.

На остров Буюкада няма коли и е идеален за туристи, които искат забавление и активна почивка. Чудесен е за почивка без шум и тълпи, можете да се разходите, да карате колело или да се насладите на разходка с файтон. Ако срещнете автомобил, той ще бъде патрулираща полицейска кола.

Буюукада е особено интересен, когато се уморите от разглеждане на забележителности и потърсите почивка в някое от местните кафенета или ресторанти. Отлични местни ресторанти се намират на всяка крачка и предлагат първокачествена храна, предимно прясна риба и средиземноморски деликатеси.

Тези острови станаха особено популярни през последните години като дестинация за посещение извън летния сезон, тъй като предлагат невероятно усещане за тишина и спокойствие.

Жителите на Истанбул често идват на тези острови през уикендите, за да избягат поне за известно време от шума и суетата на големия град и да прекарат уикенда със семейството или приятели.

"Златният" квартал на Истанбул ще ви потопи в различен свят СНИМКИ

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!