logo

Тайнственото село на Лилипутите в Иран не дава покой на учените (ВИДЕО)

Тайнственото село на Лилипутите в Иран не дава покой на учените (ВИДЕО)

Височината на таваните рядко достига 1,40 м

Хората са се заселили тук преди около три хиляди години и живеят и до днес. Колоритното и тайнствено селище на лилипутите в Иран привлича археолози, историци, генетици и туристи.

Вижте къде живеят най-проклетите жени на света!

Погребана тайна

Група древни сгради са били открити край село Махуник през 1940 година. Ниските изкуствени пещери, само отдалеч наподобяващи на къщи, са били покрити с пясък върху покривите. Такова естествено хранилище спасявало вещите на древните хора от разрушителното влияние на времето.

Археолозите са прекарали осем години в разчистване  и проучване на района. Намерени са стотици исторически ценни артефакти - инструменти, предмети от бита, бижута. Но повечето били изненадани от  самите постройки.

* глинени стени без рамка;
* докато материалът е суров, рафтовете и нишите се издълбават отвътре;
* таванът е покрит с клони и слама и след това е намазан отвън с една и съща глина;
* няма прозорци, само тясна врата. Някъде се срещат къщи с прозорци, но това са по-късни сгради.

Размерът на такова жилище поразява - площ от около десет квадратни метра, височината на тавана рядко достига 140 см. Вратата е толкова тясна, че трябва да влезете настрани и сгънати на две. Вътре можете само да седите само - прави просто няма как. Затова тайнственото откритие се нарича селото на Лилипутите. Мнозина вярват, че някога тук са живели особени хора.

Тези деца от Уганда вече имат фенове в цял свят, слагат в малкия си джоб танцьорите от Холивуд (ВИДЕО)

Някои къщи са запазили обикновени глинени огнища. Няма мебели - древните хора са се хранили и спели на пода.

Стените са черни от сажди, а от тавана висят „музейни“ прибори - местните жители са организирали място за привличане на туристи. Инструментите, оръжията и приборите са стари, но със сигурност не са на хиляди години.

Истина или мит

Мненията на учените относно причините за размера на къщите са разделени. Преди се е считало,     че наистина тук са живели джуджета.
Според груби изчисления техният ръст е бил малко над един метър. Неразвитостта се обяснява с чести близкородствени връзки, тежки условия на живот и изключително лошо хранене.

Известно е, че древните хора определено са били по-ниски от съвременните. Въпреки това, скептичните археолози твърдят, че не са били чак толкова по-ниски.

Миниатюрните строежи в селото на Лилипутите се обяснява по друг начин:

* високите глинени стени без рамка ще се срутят под собствената си тежест, а по различен начин тогавашните хора не са умеели;
* в една такава малка къща само се е спяло - целия ден хората от селото са прекарвали в  тежък труд;
* стоенето вътре не е било необходимо, а голямата къща е по-трудна за отопление;
* високите сгради могат да се видят отдалеч, а малките пещери се сливат с пейзажа, без да привличат врагове.

Цивилизацията донесла в Махуник ориз, много зеленчуци, пиле, медицина - хората станали по-високи и по-слаби в сравнение с набитите им предци.

Но за да докаже, че лилипути някога наистина са живели в селото, досега никой не може. А също така и да опровергае това предположение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай