logo

Това е мястото, което е посещавано от 6 млн. туристи всяка година!

Това е мястото, което е посещавано от 6 млн. туристи всяка година!

Миналата седмица Националният парк Гранд Каньон отпразнува стогодишнината си - на 26 февруари 1919 г. американският президент Удроу Уилсън подписал указ за създаването на нов парк. Площта на резервата е 4 927 квадратни километра, което го прави един от най-големите национални паркове в САЩ.

"Тук е скъпо и се живее крайно трудно!" Ако искате в Ню Йорк, помислете си пак

Индиански момичета на платото Кайбаб, на брега на река Колорадо 1873 г.

Паркът е създаден на територията, където преди са живели хопи, хавасупаи и валапаи. Създаването на парка било един от първите големи успехи на природозащитното движение, тъй като защитило каньона от изграждането на язовир на река Колорадо, което щяло да доведе до създаването на голям язовир в националния парк.

Италианската област, в която „булгар“ е на всяка крачка, а местните се кланят пред син на хан Кубрат

И магарето може да бъде телефон, ако сте в добро настроение. Още навремето е било възможно хората да се движат из националния парк само на магарета и мулета. Но и сега дължината на пътищата в парка не надвишава 50 километра. Снимката е от около 1906 година.

От 1979 г. Гранд Каньон е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Всяка година той се посещава от повече от шест милиона туристи. В същото време се посещава само южната част на националния парк, където са изградени пешеходни пътеки и наблюдателни площадки, както и магистрала. По-голямата част от Гранд Каньон е трудно достъпна. В чест на годишнината на парка вижте редки архивни снимки на един от най-известните резервати на планетата.

Ездач с муле пресича каньон на висящия мост Кайбаб, известен още като Черния мост. Построен е през 1928 година. Всички материали са били доставени на строителната площадка на мулета и гърба на индианците Хавасупай. Около 1930 година.

Цяло море изчезна просто ей така, като попито от гигантска топка памук! Вижте тези СНИМКИ

Най-посещавана е южната част на националния парк. Годишно тук идват четири от шестте милиона туристи, които посещават Големия каньон всяка година.


Ако преди Втората световна война по реката Колорадо се спусаха само авантюристи, то след като рафтингът стана популярев, тук могат да се видят множество канута и каяци. На снимката, рафтърите се приближават до мястото, където притокът Брайт Ейнджъл се влива в река Колорадо.


Актрисата Джун Ланг и нейният съпруг, известният гангстер Джон Розели, на палубата за наблюдение в Хопи Пойнт, която гледа към Гранд Каньон. Двамата посетили националния парк след сватбата си в Юма, Аризона. Преди да се върнат в Холивуд, двойката посети и язовир Боулдър през 1939 г.


26-ият американски президент Теодор Рузвелт и неговият антураж слизат по пътеката Енгъл през  1911 г. Именно по време на втория президентски мандат на Рузвелт през 1907 г. Гранд Каньон получава статут на национален паметник.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай