logo

Това е най-странната туристическа атракция в Барселона! А вие виждали ли сте я СНИМКИ

Това е най-странната туристическа атракция в Барселона! А вие виждали ли сте я СНИМКИ

Атракции, като Саграда Фамилия, парк Гюел и булевард Ла Рамбла, привличат милиони хора в каталунския метрополис всяка година

Няма да е грешка, ако кажем, че Барселона е един от най-популярните туристически градове в света. Атракции, като Саграда Фамилия, парк Гюел и булевард Ла Рамбла, привличат милиони хора в каталунския метрополис всяка година.

Повечето от тях обаче не осъзнават, че тук има още една малко позната атракция. И тя е точно под краката им.

Говорим за канализацията на Барселона.

Според "Атлас обскура" тя е съществувала от римско време, когато Барселона все още е била римска колония и се е наричала Барчино. По това време окупаторите въвеждат канализационна система, доставяна от техните известни акведукти – първата канализационна система в Барселона.

10 европейски дестинации, където ще ви оберат до шушка


Това се налага, защото градът е редовно наводняван при дъжд. Тази система очевидно е работила толкова добре, че е била разширена едва през 14 век.

След 1886 г. местният политик Пере Гарсия Фариа построява първата, тогава модерна, канализационна система в Барселона. Първоначално тя трябва да служи предимно за снабдяване на луксозното предградие Ешампле.

Чрез постоянно разширяване обаче тя нараства и в един момент се свързва с частите на канализационната система, които са били изградени в по-ранни времена. И колкото и невероятно да звучи, много от каналите, някои от които са на векове, все още се използват днес.

Някои от тях могат да бъдат посетени днес благодарение на институцията La Fàbrica del Sol. Трябва да резервирате обиколка предварително, за да получите достъп като част от програмата „Как работи Барселона?“. Подземните обиколки са за минимум 10 и максимум 14 гости.

ТикТокърите полудяха по тези дестинации СНИМКИ

Засега обаче обиколките са налични само на каталунски или испански. Следователно всяка група трябва да организира свой собствен преводач, ако е необходимо. От друга страна, влизането в канализацията на Барселона е много достъпно, струва само 1.86 евро на човек, според организатора. Добре дошли са както възрастни, така и родители с деца.

Обиколката отвежда посетителите в канализацията на Барселона на Passeig de Sant Joan. Доброволци водят през подземния свят и обясняват на посетителите как работи и нейната история. И докато улиците отгоре са претъпкани с туристи, имате това място повече или по-малко изключително само за себе си.

Дори в един от най-посещаваните градове в света винаги има нещо ново за откриване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай