logo

Това е най-студеният град на планетата, който пази огромно богатство СНИМКИ

Това е най-студеният град на планетата, който пази огромно богатство СНИМКИ

Със средни температури под -50°F, тук се намират и 20% от диамантите в света

Представете си, че живеете на толкова студено място, че прекарването на само десет минути на открито може да замрази миглите ви. Толкова студено място, че дори бягането не е възможно поради чистата умора, която ще почувствате.

Как бихте се справили? Бихте ли могли да живеете в среда, в която излизането може да означава сигурна смърт? Е, за 280 000 души ежедневието им се върти около това.

Дълбоко в сърцето на Сибир и забулен в пелена от мъгла се намира Якутск, най-студеният град в света.

Какво е да живееш в най-студения град?

Въпреки че лятото може да бъде доста топло, достигайки върхове от 25°C през юли, сезонът е много кратък. Градът е известен с жестоките зими, с които хората са свикнали.

Най -ниската регистрирана температура в Якутск е -83,9° F (-64,4°C) и за всеки, който иска да излезе навън, липсата на подходящо облекло може да означава сигурна смърт. Местните жители слагат минимум три слоя, преди дори да помислят да излязат.

Това са най-опасните страни за жени! Никога не трябва да ходят без мъже там СНИМКИ

Но хората трябва да се пазят не само от студа. А също и от умората.

Когато пътуват, много якутци спират в къщата на съседа си, където свалят един слой дрехи, отпиват топла напитка за няколко минути и продължават напред. Причината?

Ниските температури правят ходенето толкова непоносимо, че те са принудени да спират, само за да се възстановят. Това не би било проблем, когато се качвате в такси, но за тези, които пътуват пеша, неподготвеността не е шега работа. Това е въпрос на живот и смърт.

След това е зловещата мъгла. Амос Чапъл, фотограф от Нова Зеландия, който веднъж посети града, го обобщи добре:

„Мъглата от дъха на хората, от автомобилните газове и от фабричните емисии никога не изчезва, никога не се разсейва“, казва той.

Но за толкова мрачно, тъмно и студено място, защо изобщо да си правите труда да живеете там?

Единствената причина хората да живеят в Якутск е неговото скрито богатство, заровено дълбоко под земята. Въпреки че регионът на Якутия е известен със своите минерали, в рамките на града местните мини представляват 20% от световното производство на диаманти, като други мини съдържат големи количества петрол, злато и сребро.

Това е най-странната туристическа атракция в Барселона! А вие виждали ли сте я СНИМКИ


Именно в Якутия е открит един от най-големите диаманти в света (100 карата)

Животът в най-студения град е труден, но животът в най-студените села? Това изисква изключително усилие.

Може да изглежда като зимна страна на чудесата, но Ятукия и нейната столица Якутск са далеч от типично живописния Сибир, който виждаме онлайн. Те са ужасяващо диви места, които дори съвременните технологии не могат да помогнат да опитомят.

И въпреки това хората все още живеят тук.

Може да се оплакваме от времето, от връзката ни с интернет или колко скучна беше храната в ресторанта от миналата седмица, но за хората в Якутск те не могат да си позволят дори да мислят за тези тривиални неща. За тях те живеят всеки ден така, сякаш им е последен.

Това е волята за живот, това желание да се събудят за друг ден, което кара хората в Якутск да продължат. Тяхната дисциплина и мотивация са вродени от жестоките условия, в които са израснали. 

Какво бихте направили, ако бяхте на тяхно място? Бихте ли изоставили задълженията си или бихте станали и направили нещо?

Защото, ако можете да го направите там, не можете да го направите тук?

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

иво

иво 17.08.2022 16:24

СТАТИЯТА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ ! ИМАТ СИ ЛЯТО С ТЕМПЕРАТУРИ НАД 15-се ГРАДУСА ! И ИНТЕРНЕТ СЪЩО !