logo

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но...

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но...

В северната част на Хонконг се е намирало едно от най-гъсто населените места в света. От 50-те години на 20-и век до 1994 г. над 33 000 души живеят и работят в Коулун, Оградения град – масивен комплекс от 300 свързани сгради, които оформят блок-град. 

Ограденият град се контролира от китайската мафия – Триадите, между 50-те и 70-те години, и е рай за проституцията, хазарта и дрогата. Улиците са толкова тесни, че за да върви по тях, човек трябва да се прилепи плътно до сградите. Мрежа от пасажи между по-високите етажи също позволява да се стигне от точка до точка, без да се слиза на земята.

Без градски услуги, живущите си набавят вода от кладенци, а боклукът се складира по покривите. Всеки жител разполага със средно 40 квадратни метра пространство. 

Градът остава невероятен архитектурен и градоустройствен пример. Ерата на 3D принтирането кара някои специалисти да се чудят дали този феномен няма да се повтори. 

Коулун се е превърнал в нарицателно за определен тип урбанизъм, който далеч надхвърля комфортната зона на обикновения контролиран експеримент. Всичко е построено без архитекти и инженери, всеки е надстроявал и достроявал.

Никога не е съществувало нещо подобно преди това и продължава да няма аналог до сега.
 

Коментирай