logo

Това красиво българско село има само 7 жители и е създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

Това красиво българско село има само 7 жители и е създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

Селото е създадено през 1570 година. Според първият регистър в селото живеят 2 мюсюлмански и 12 християнски домакинства

Намаляващият брой жители в селата в страната с всяка изминала година е безспорно. Въпреки всичко малките населени места не губят своя чар.

Такъв явен пример е село Долене. То е разположено е в южните склонове на планината Огражден. Според официалното преброяване през миналата година жителите му са 9 на брой, а по информация на жена, посетила го преди дни само 7.

Красотата му за сметка на това не отстъпва по нищо дори и някои градчета, докато спокойствието е ненадминато.

Градовете по света, където почивката е истинска

Селото е създадено през 1570 година. Според първият регистър в селото живеят 2 мюсюлмански и 12 християнски домакинства. През периода XVI – XIX век в землището на селото се провежда прочутият Долянски панаир – един от най-големите панаири в европейските предели на Османската империя.

За панаира, който се е провеждал ежегодно в продължение на 40 дни, подробни сведения дава пътешественикът Евлия Челеби, посетил го през 1670 година. 

През 1858 година в Долене е построено училище, 30 ученици са го посещавали, те са учили до 4-то отделение, което днес отговаря на гимназиално образование. В началото на 18-ти век, 1805 година е изградена и черквата „Св. Богородица“, която е добре запазена.

В средата на 18-ти век в селото са живеели около 800 жители, далеч повече от сега.

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя.

Снимки: Силвена Александрова. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

krasimirpetkovdimitr

krasimirpetkovdimitr 11.09.2023 11:06

ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ Е ОТГОВАРЯЛО НА ДНЕШНИЯ 4 КЛАС !

р2к

р2к 11.09.2023 17:49

Аман от неуки и полуграмотни журналисти и редактори! Някой чете ли ги тези материали, преди да бъдат показани "за общо ползване" ? Четвърто отделение отговаря на днешното начално училище; 1805 година е началото на XIX, а не началото на XVIII век! Да продължавам ли още ?

фори

фори 11.09.2023 17:54

блиц са известни със своите неграмотни и без обща култура списвачи

Руский

Руский 17.09.2023 6:11

Имах щастието да посетя това фантастично място и да разговарям с три жени живеещи там ! Малък бизнесмен от там , живеещ в Петрич се гриже за всичко . Фантастично кътче в Огражден планина !!!!!