logo

Турист си направи страхотно пътуване в... Сирия и показа невероятни СНИМКИ

Турист си направи страхотно пътуване в... Сирия и показа невероятни СНИМКИ

Той обиколи градовете Дамаск, Хомс, Алепо и обявената от ЮНЕСКО за място на световно историческо наследство Палмира

Малцина биха си представили Сирия като хитова дестинация за 2019 година. Още по-малко са тези, които биха се отправили натам на пътешествие.

Безстрашният пътешественик Джеймс Бингам, обаче, го направи преди няколко седмици. Той обиколи градовете Дамаск, Хомс, Алепо и обявената от ЮНЕСКО за място на световно историческо наследство Палмира, съобщава „Дейли Мейл“.

Всички тези имена извикват у нас образа на опустошени от бомбардировки улици, разрушени сгради и страдащи хора.

Не си и помисляйте да стъпвате в тези държави през 2019 година! (КАРТИ)

44-годишният лондончанин Бингам споделя изключително силни и въздействащи снимки от страната, която все още е арена на ожесточени бойни действия.

На тях се виждат срутени сгради, улици, осеяни с отломки, и гигантски кратери, направени от бомби. Улавя се, обаче, и лъч надажда – някогашен хотел приема отново гости, повредена джамия е възстановена до предишния си блясък, а по улиците се виждат... усмихващи се деца.

Сирия е във война от 2011 година, когато избухва конфликтът между режима на президента Башар Асад и въоръжените бунтовници. В целия този хаос се появяват множество терористични групировки, най-страшната от които е „Ислямска държава“.

Много градове попадат под нейна власт, сред които Рака и Палмира. Целият свят видя как там бяха унищожени ценни паметници на културата от времето на Античността.

След разгрома на „Ислямска държава“ Бингам най-накрая има възможност да организира пътуването си до Сирия.

По думите му, „въпреки че в много райони има активни бойни действия, сега те са под контрола на правителството и са относително безопасни“.

Британецът пътувал сам и се възползвал от услугите на местна агенция за туристически водачи. Той твърди, че фирмата е стабилна и на нея може да се разчита.

Пътешествието му започнало с полет от Лондон до Бейрут. От там агенцията му организирала пътуване с частен шофьор, който го прекарал през границата и го откарал в Дамаск. Визата си той получил на влизане в страната.

5 причини, които правят мъжа безразличен към жена си

За Палмира се изисквало специално разрешение, което Бингам получил едва два дни преди посещението си. До Идлиб било изключено да ходи, защото там все още се водят бойни действия.

За желаещите да последват стъпките му, Бингам подчертава, че няма да ви пуснат да влезете в Сирия, ако имате печат от Израел.

„Вътре в страната има десетки военни контролни пунктове и е много добра идея да си имате местен водач, който да преговаря с тях“, казва пътешественикът.

В Алепо той успял да снима група деца, усмихващи се на камерата, въпреки страшната гледка около тях.

В опустошения град Хомс той посетил джамията Халид ибн ал Уалид, която е реставрирана с милиони долари.

В Дамаск водачът му настоял да види изложението на цветя, което тъкмо било възибновено след 9-годишно прекъсване заради войната. Бингам признава, че това е едно от най-хубавите му преживявания. Пуснали го безплатно и го представили на заместник-министъра на туризма на Сирия.

В Палмира британецът заснел безценни артефакти, част от които се въргалят на парчета по земята, съсипани от ръцете и чуковете на „Ислямска държава“.

Преди нашествието на терористичната групировка там живеели над 50 000 души, сега е почти празно, а пораженията са много тежки.

„Това е един призрачен град, всички къщи, магазини и ресторанти са празни или превърнати в руини. Музеят в Палмира е много лошо повреден и вече не приема посетители.

Местата за излагане на експонатите са разбити, по стените има дупки от куршуми, повечето артефакти ги няма, а някои са разбити на пода“, разказва пътешественикът.

Мястото, където бил настанен, го изненадало приятно. В Дамаск той открил „красив исторически риад“ – хотел „Бейт ал Мамлука“, в старата част на града. Персоналът бил страхотен, твърди Бингам.

В Алепо той отседнал в стария хотел „Дар Халабия“, който бил под контрола на „Ислямска държава“. „Мястото тъкмо беше отворило отново след като е било върнато на законните собственици. Те бяха направили скъп ремонт“, обяснява Бингам.

„За съжаление, голяма част от района около хотела беше силно разрушена. Все още няма електричество, интернет и топла вода. Но беше страхотно да бъда един от първите гости и да подкрепя собствениците, които се опитват да си възстановят бизнеса“, добавя той.

Пътешественикът споделя, че топлото посрещане, което получил в Сирия, е нещото, което ще помни винаги.

„Научих, че това е една от най-красивите и невероятни страни в света. Въпреки войната, има толкова много да се види и научи. Това е страна на много контрасти.

С риск за живота си фотограф показа скритото лице на опустошения Афганистан

Все още има много предизвикателства и конфликтът не е приключил. Но има усещане, че нещата се подобряват и аз бях добре дошъл навсякъде, където отидох.

Деца често ме спираха и ме караха да ги снимам. Не можех да си представя колко труден е бил животът им, но те винаги имаха време да споделят усмивка и история за камерата“, разказва британецът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай