logo

Уау! На това летище има басейн, водопад и... още нещо СНИМКИ

Уау! На това летище има басейн, водопад и... още нещо СНИМКИ

Не става дума за някакви сандвичи за из път или възглавници за самолет и списания

Летищата не са това, което бяха. Отдавна не са скучни и сиви местенца, на които да убиваш часове в скука.  

Смятаните за най-добри аерогари не са просто съоръжения, откъдето се хваща самолет, а дестинации сами по себе си. Те са превърнати в нещо като огромни търговски центрове с магазини, заведения и редица възможности за забавления.

Не става дума за някакви сандвичи за из път или възглавници за самолет и списания. А за място, където хората ходят единствено за развлечение, а не за да пътуват - както правят жителите на Сингапур.

Летището на финансовия хъб - Чанги, държа короната за най-добро летище на света почти цяло десетилетие в престижната класация на консултантската компания Skytrax. В последните две обаче отстъпи позиции и според настоящия ранкинг е вече на трето място - след Хамад в Доха и Ханеда в Токио, пише webcafe.bg.

Сега обаче, след като въздушният трафик започна да се съживява след паузата заради пандемията, властите в града-държава са решени да върнат Чанги на върха.

Предстои изграждане на нов, пети терминал на летището, който ще е почти с капацитета на останалите 4, взети заедно.

Идеята не е просто да се появи нова транспортна инфраструктура за повече пътници, които да минават през едно от най-натоварените летища в Азия, а да се създаде ново социално пространство.

Най-зловещите туристически дестинации, които ще ви променят завинаги!

Според премиера на Сингапур Ли Сян Лун новият терминал ще може да се ползва от още 50 млн. пътници годишно, а като големина ще е колкото останалите четири. В момента през Чанги минават 82 млн. души на година.

"Строим още едно ново летище Чанги", обясни той.

Предвид какво представлява това летище и в момента, можем само да гадаем до какви висоти може да стигне в бъдеще.

Чанги се разраства постоянно от появата си в началото на 80-те години на миналия век, заедно с броя пътници, които минават през този азиатски хъб.

От години обаче летището е известно и като новатор. Например през 1995 г. там отваря първият в света плувен басейн, който се намира в транзитна зона на летище. След това се появяват и кино, спортна зала и градина с пеперуди.

През 2019 г. обаче отваря още една зона, която окончателно променя традиционната концепция - "Бижуто на Чанги" - многофункционален комплекс, предназначен не само за пътуващите, а и за жителите на Сингапур, които да посещават летището за забавление и шопинг.

"Бижуто" е с кръгла форма, облицовано със стомана и стъкло, с площ над 135 000 кв.м. на 10 етажа - половината под земята, и осъществява връзка между три от терминалите на летището. Струва над 1.1 млрд. долара.

В центъра е основната атракция - "Вихърът от дъжд" - 40 метрова водна каскада, която наподобява изливащ се от покрива дъжд и се смята за най-високия водопад на закрито в цял свят.

През нощта стените на водопада стават екран за светлинно и звуково шоу. Влаковете, които превозват пътниците между различните терминали, минават до водопада, така че и тези, които нямат дълъг престой да го видят.

Около водопада има огромна, висока 5 етажа градина с пешеходни пътеки, отделно на най-горното ниво има и друг парк с градини и съоръжения за отдих.

Не ходете там! Странната австралийска закусвалня, където обслужването е предназначено да бъде кошмарно! СНИМКИ

Shiseido Forest Valley също се води една от най-големите градини на закрито в Азия - разположена е на 22 000 кв.м., има 3000 дървета и 60 000 храсти от 120 вида, повечето характерни за тропическите гори.

Край цялата тази природа на закрито има 300 заведения и магазини, кино, хотел и места да забавления за деца и възрастни.

Така "Бижуто" се е превърнало само по себе си в туристическа атракция - през него минават по 300 000 души на ден, много от които местни, които не летят за никъде.

Или с други думи - търговски център в градски парк, който обаче се намира на закрито, и то на летище. Така "Бижуто" олицетворява самия Сингапур и е част от концепцията на властите за превръщане на целия град-държава в "Град в градина".

Заявките за новия терминал пък определено намекват за още природни чудеса под покрива на летище.

Работата по него се очаква да започне след 2 години, а първите си пътници ще приеме около средата на следващото десетилетие.

Терминалът също е замислен като нещо като продължение на самия град и ще представлява поредица от квартали, според дизайна на наетите за строежа архитекти от KPF и Heatherwick Studio.

Идеята не е за гигантска постройка с един покрив, а за множество пространства с различно усещане - от по-малки, дори интимни, до големи и просторни.

"Целта ни е да променим представата за това какво може да е едно летище. Повечето не са приятно място за прекарване на времето, но Чанги винаги е било различно", коментира дизайнерът Томас Хийтъруик от Heatherwick Studio.

"Вместо да правим една огромна, монолитна сграда в покрайнините на град за употреба с една-единствена цел, планът ни е са създадем социално пространство, което хората, които живеят в града, се радват да посетят", допълва той.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай