logo

Учени погледнаха в тази необичайно дълбока дупка и не можаха да повярват на очите си ВИДЕО

Учени погледнаха в тази необичайно дълбока дупка и не можаха да повярват на очите си ВИДЕО

Тя е дълбока 192 метра и вътрешните ѝ мерки са 306 на 105 метра, но не била пълна с вода, като повечето други такива

Китайски изследователи откриха истински изгубен свят в една необичайно дълбока и широка карстова дупка в Южен Китай. В това старинно подземно пространство те очаквали да намерят флора и фауна, неизвестни на науката.

Те изследвали сеноте – естествена яма или карстова дупка, образувала се от срутването на скална маса в карстов терен, при което се разкриват канали на подпочвени води. Думата „сеноте“ обикновено се свързва с Мексико и Централна Америка, където такива има хиляди.

Мистериозният остров, който ту се появява, ту изчезва на Google Maps

Но историята на тази карстова дупка е от Китай, където сега беше открита дупка със собствена непокътната първобитна екосистема, съобщава Ancient Origins.

В Китай сеноте се наричат „тианкен“ (небесна яма). Един изгубен свят беше намерен в неизвестна досега дупка близо до село Пинг в Гуанси-джуански автономен регион. Районът е известен със своите пещери със сталактити и сталагмити, буйни реки и високи заострени карстови образувания.

Според агенция „Синхуа“ новооткритата дупка е дълбока 192 метра и вътрешните ѝ мерки са 306 на 105 метра. Това е 30-та карстова дупка, намерена в тази част на Китай.

Но докато повечето мексикански сеноте са пълни с вода, тук китайските спелеолози и и пещерняци са открили древни дървета с височина 40 метра.

 

Водачът не експедицията Чен Лисин разказал, че гъстата растителност на дъното на дупката била висока до раменете на човек. Това изгубено място било толкова странно, че, според думите му, няма да е учудващо, ако тук се намерят нови видове, непознати досега на науката. Главният инженер на Института по карстова геология заяви, че дъното на дупката „изглеждало като друг свят“.

Мистериозната пещера, която произвежда лед, но само през лятото

Вътре имало цяла гора. Клоните на дърветата се протягали към слънчевите лъчи, които проникват през върха на дупката. Експертите намерили три пещерни входа към дупката.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

PaulaFox

PaulaFox 23.05.2022 21:23

❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ https://ja.cat/id398062

100&ко

100&ко 25.05.2022 9:09

Шангрила