logo

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

Предполага се, че именно там жената на Лот е била превърната в солен стълб заради любопитството си

Библията разказва, че бягайки от унищожените градове Содом и Гомор семейството на праведника Лот не трябвало да се оглежда в никакъв случай.

В древните предания е записано как всички изпълнили това изискване, само любопитната жена на Лот нарушила строгия завет и се обърнала назад. Тя била веднага наказана за непослушанието си и се превърнала в стълб от сол. 

Библейско чудо на корейски остров - морето се разтваря пред хората (СНИМКИ)

Сега учените смятат, че тази библейска драма може би се е разиграла именно в пещерата Малхалм в Израел. 

Но освен със старозаветните събития, това място е популярно и с това, че пещерата Малхам вече се смята за най-дългата солена пещера в света. По-рано този рекорд принадлеже на една от пещерите в Техеран. 

Заедно с международна група доброволци учени от Еврейския университет в Йерусалим са провели измерване на пещарата Малхам и са изяснили, че нейните вътрешни коридори се разпростират на на 5, 5 километра, както се е смятало по-рано, а на почти 11.

"Това не само е най-дългата солена пещера в света, но и единствената по рода си, която се простира на повече от 10 км", разкрива един от учените.

За изследването и измерването на пещерата и всичките й проходи и коридори са отишли 1500 работни дни.

Тел Авив е плажен рай с много история и забавления за всички

В комплекса на пещерата Малхам има над сто подземни камери, както и 10-километров лабиринт, който излиза на Мъртво море. Смята се, че именно по него са успели да преминат Лот и неговото семейство. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай