logo

Уютният Тракай и единственият замък в Източна Европа, намиращ се на остров

Уютният Тракай и единственият замък в Източна Европа, намиращ се на остров

Това е идеална зона за отдих с 200 езера и много зелени острови, но също богата с история и култура

Много туристи, пътуващи до Литва, се ограничават само до столицата Вилнюс. Всъщност в страната има много по-интересни места, до които се стига доста лесно. Един от тях е град Тракай, на половин час път от Вилнюс, разположен между двеста езера и известен с едноименния замък.

Уютният град Тракай с население от около 5 хиляди души се намира на около 30 километра от литовската столица. Това е доста популярно туристическо място, където жителите на Вилнюс отиват да се отпуснат през уикендите и празниците от градския шум, а гостите на столицата - да разнообразят малко свободното си време.

Замъкът на най-жестоката серийна убийца и вампирка в историята

Градът се намира в самия център на Националния исторически парк Тракай и може да предложи както отдих на открито, така и културна програма.

Тракай е идеална зона за отдих с 200 езера и много зелени острови. Но Тракай е и исторически укрепен град, построен през далечния 14 век.

Градът е основан от великия литовски княз Гедиминас, може би главният национален герой на Литва. Тогава се нарича Стари Троки и в продължение на седем години дори се смята за столица на Великото литовско княжество. Според легендата, докато бил на лов, Гедиминас видял удобен хълм в гората и наредил да построи там замък, прехвърляйки столицата в него.

Няколко години по-късно обаче принцът решава да премести столицата във Вилна (днешен Вилнюс) и предава Стари Троки на най-големия си син Кейстут. Последният активно развива и укрепва замъка, като в крайна сметка преименува града на Нови Троки.

Но още през 16 век Нови Троки губи значението си, тъй като се оказва, че поради многобройните езера около него е просто невъзможно да се разшири. През следващите няколко века градът запада, като през 17 век е разграбен и опожарен от руските войски, а през 19 век се превръща в обикновен окръжен град.

След Втората световна война Тракай преминава към Литва и постепенно замъкът започва да се възстановява, но под ръководството на съветските власти работата се проточва десетилетия. Едва през 1991 г., когато е основан Националният исторически парк Тракай, те започват активно да развиват града. През 2008 г. той получи статут на курортна зона. Сега това е едно от най-популярните туристически места в страната, пише "Униан".

Какво да видите в Тракай
Можете да дойдете в Тракай само за един ден или за няколко дни, но при всички случаи ще намерите какво да правите тук. Всъщност няма как да посетите всички интересни места тук за един ден, така че ако не друго, определено ще има причина да се върнете.

Най-очевидното е да отидете до замъка на остров Тракай, построен в готически стил на най-голямото езеро в района - езерото Галве.

Това място е не само красиво, но и доста интересно от историческа гледна точка - разхождайки се из залите на замъка, можете да научите много за историята на Литва. Има много интересни експонати, както и информационни мултимедийни материали.

Разходката до замъка от жп гара Тракай е малко под 2 километра, а входният билет струва 12 евро за възрастни през туристическия сезон (от април до септември) и 8 евро в останалите "нетуристически" месеци. Работното време също варира според сезона и деня от седмицата. Повече информация можете да намерите на сайта

Друг интересен факт: замъкът Тракай е единственият замък в Източна Европа, построен на остров.

Освен това можете да се разходите из острова напълно безплатно, платеният вход е само за територията на замъка. Тук можете просто да се разхождате или да се наслаждавате на пейзажа, докато седите на брега. Освен това вече на острова можете да наемете яхта, която ще ви разведе из околните езера.

Между другото, карането на водни ски по езерата е доста популярно в Тракай - лодкарите започват да канят туристи да се возят от началото на туристическата зона.

Има много възможности: от яхтите и лодките с всички възможни форми, споменати по-горе, до лодки, каяци, катамарани и дори сапове. Ако желаете, можете да се возите на лодка с "капитан", или ако искате, можете да гребете сами. Цените са доста приемливи.

В допълнение към главния замък в Тракай има още няколко интересни места. Първо, това е малък замък на полуострова, разположен в самия център на града около крайбрежния хълм между езерата Галве и Лука. Замъкът е построен през 14 век по време на управлението на принц Кейстут, но по време на руско-шведската война през 1655 г. замъкът на полуострова е разрушен. Няколко кули и руини от стената са оцелели до днес. Със сигурност ще го забележите на половината път до островния замък от гарата.

Второ, това е снежнобялото неокласическо имение Ужутракис с парк, построено през 19 век от другата страна на езерото Галве. До него пътят е доста дъллъг - на около 6 километра от центъра на града, така че повечето туристи с ограничено време преминават езерото с лодки.

Тракай е известен и с една от най-големите диаспори на литовските караити, които заедно с татарите идват тук през 14 век. Според легендата великият литовски княз Витовт поканил тук караитите (или караими) от Крим, след като посетил украинския полуостров. Сега Тракай е основният културен и религиозен център на литовските караити. Тук има караитски храм Кенаса, караитска етнографска изложба и традиционни караитски гробища.

Като цяло, освен за разглеждане на историческите и културни паметници на Тракай, в града има и много място за дейности на открито - разходки, бягане, колоездене или воден транспорт, риболов или безопасни пикници, а през зимата можете да карате кънки на някои езера.

И има много класически цветни литовски дървени къщи в Тракай. Като цяло градът е много спретнат и приятен за разходка.

Тъй като Тракай е популярно място, тук определено няма да има проблеми с храната и сувенирите.

В туристическия район има много заведения за хранене - от щандове за храна за вкъщи и скромни кафенета до големи ресторанти, където можете да опитате и традиционна литовска и караитска кухня.

Не бива да пропускате традиционните пайове кибинай, които са националното ястие на литовските караити. Правят се от бутер тесто, а пълнежите в тях са за всеки вкус - месо, зеленчуци, сирене, гъби. Продават се на няколко места на цена около 2 евро бройката.

Има и няколко супермаркета на големи литовски вериги за търговия на дребно и малък пазар близо до жп гарата, където ще ви посрещне първата точка с шаурма.

Как да стигнете до Тракай
Най-лесният начин да стигнете от Вилнюс до Тракай е с влак - между тях се движат 9 влака на ден, започващи в 7:00 с интервал от 1,5-2 часа. Последният влак за Вилнюс тръгва от Тракай в 22:00 часа.

Пътуването е малко повече от 30 минути. Еднопосочен билет струва 2,4 евро във втора класа. Повече информация може да намерите на уебсайта на Литовските железници.

Най-странното и мистично място на света е в Литва

ЖП гара Тракай е буквално на едно от езерата, така че ще намерите къде да отидете доста лесно - разстоянието до центъра на града е около 1 километър, до замъка - около 2 км.

Къде да отседнете в Тракай
Обикновено туристите отиват в Тракай за 1 ден, така че остават във Вилнюс, където има значителен брой налични възможности за настаняване. В самия Тракай обаче има около 30 варианта за настаняване.

Цените за наем в Тракай са средно 60 евро на вечер в стая или апартамент за двама. В същото време е важно да обърнете внимание при резервация на необходимостта от заплащане на допълнителни данъци и такси - за повечето от опциите за настаняване, предлагани в Тракай в популярните сайтове за резервации за настаняване, те не са включени в основната сума и варират от 1 до 22 евро.

Коментирай