logo

Вижте пакистанските чудеса на колела!

Вижте пакистанските чудеса на колела!

Всеки шофьор дава поне годишна заплата, за да му изрисуват возилото

Веднага след като пакистанският собственик на кола спастри малко свободни пари, той първо се заема с разкрасяването й. Лидери в това отношение са шофьори на камиони, автобуси и джипове. Картината върху камион струва 3-5 хиляди долара, до 2 хиляди долара се изразходват за обзавеждането на кабината с килими. Само в Карачи над 50 000 майстори се занимават с боядисване на автомобили.

Ужасяващата истина за проститутките на Кения

Първият, който рисувал автобусите си в Пакистан (тогава все още част от Индия) през 20-те години на 20-ти век, бил собственикът на компанията Кохистан. Художниците, които той наемал, преди това били специализирани в дизайна на сбруи за коне и камили. Е, това потръгнало: този дизайн на автопарка в Пакистан се превърнал в традиция.

Днес камиони, автобуси, джипове, трактори и др. е прието не само да се изрисуват, но и да се украсяват с фигурни резби и електрически светлини. В същото време рисунките често се прилагат „със смисъл“: те могат да бъдат военни герои - като например Азиз Бхати, който е бил убит през 1965 г. в Пакистано-индийската война; филмови звезди или велик играч по крикет Имрам Хан; или дори лейди Даяна.

Както бе споменато по-горе, само в 14-милионния Карачи около 50 хиляди художници са заети в боядисването на превозни средства.

Интересното е, че приходите на средния художник  са по-високи от тези на шофьора на камиона или автобуса.

Така, един художник може да направи до 300-400 долара на месец, чиракът му - 150 долара, а шофьор - 150-200 долара. Боядисването на камиона отнема средно 6-10 седмици и през цялото това време превозното средство е спряно от движение (т.е. собственикът губи прехраната си през този период).

Но би било странно, ако тези разходи не се изплащат. Собственикът на хубаво боядисан камион може да очаква, че той, а не конкурент, ще получи печеливша поръчка за транспорт, а пакистанците ще предпочетат изрисуван автобус: както вярват пътниците, красивата кола ги предпазва от инциденти.

Девойка тръгна в истерия гола из града - пропаднало пътуването й до Бали (ВИДЕО/СНИМКИ 18+)

Кабината на водача не е по-малко ярка от самата кола.

През цялото си свободно време шофьорът полира колата си. По пътя почти никога не срещате мръсен автобус.

Когато тази конструкция е на пътя, всичко звъни, движи се и блести ... от тази гледна точка животът изглежда по-радостен и по-забавен!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай