Внимание: 8 забрани в ОАЕ, заради които туристи влизат в затвора!

Внимание: 8 забрани в ОАЕ, заради които туристи влизат в затвора!

Тези правила трябва да бъдат проучени предварително, за да не изпаднете в неудобна ситуация и да не развалите почивката си

В Обединените арабски емирства, както и в други ислямски страни, има много забрани, които изглеждат странни за западняка. Въпреки че местните власти обикновено са лоялни към туристите, тези правила трябва да бъдат проучени предварително, за да не изпаднете в неудобна ситуация и да не развалите почивката си.

Решихме да проучим този въпрос и да съставим списък с табута, които съществуват в ОАЕ.

1. Не можете да ядете или пиете в обществения транспорт

Забранява се консумацията на храни и напитки във всички видове градски транспорт, както и по гарите и спирките. Ако ви хванат с чаша кола или сладолед в метрото или автобуса, пригответе се да дадете 100 AED.

2. Не трябва да носите със себе си храни, съдържащи маково семе

ОАЕ има много строги закони срещу наркотиците. Дори сравнително безвредните макови семена (от тях се прави опиум) са забранени. Ето защо, ако смятате да сложите в куфара любимите си кифлички от съседната столова, по-добре се откажете от тази идея.

3. Не можете да карате мръсна кола

Според местните закони мръсните автомобили „нарушават външния вид на града и вредят на общественото здраве“. Глобите за тези, които са пропуснали посещение на автомивка, са доста значителни: до 3000 AED.

Абу Даби създаде Санторини за възрастни в пустинята СНИМКИ

4. Не можете да правите снимки на хора без тяхното разрешение

Законът на ОАЕ е много строг по отношение на поверителността. Снимките на хора, направени без тяхно разрешение, се наказват много строго: нарушителите са изправени пред огромни глоби и дори присъди затвор, особено ако снимките са публикувани в публичното пространство, например в социалните мрежи.

През 2015 г. австралийска художничка , която живееше в ОАЕ със съпруга си, беше глобена с 10 000 AED и депортирана от страната за публикуване на страницата си в социалните мрежи на снимка на кола, паркирана на места за хора с увреждания.

5. Не можете да танцувате на обществени места

Ако след като сте пристигнали на почивка в Емирствата, решите да изпълните танца на щастливия летовник точно на летището, опитайте се да се контролирате, преди да се озовете в хотелската стая. Танцуването на публични места се смята за неприлично в страната. Можете да танцувате само на специално определени места: например у дома или в лицензирани нощни клубове.

6. Не можете да правите снимки на пътнотранспортни произшествия

Когато пътувате из ОАЕ, трябва да помислите 100 пъти, преди да вземете фотоапарата или мобилния си телефон. Освен хора, в страната е забранено снимането на правителствени сгради, военни съоръжения, съдилища и дворци. Заснемането на катастрофи и други инциденти по пътищата се наказва особено строго: глобата варира от 50 хиляди до 3 милиона AED.

7. Не можете да изразявате чувствата си публично

В ОАЕ е забранено държането за ръце, целуването и прегръдките на обществени места (да не говорим за по-интимни неща). Въпреки факта, че местните власти обикновено си затварят очите за подобно поведение от страна на туристите, но има и случаи, когато ги изправят пред съда.

В този европейски курорт наемите са толкова високи, че работниците спят в колите си

Например през 2010 г. двойка от Обединеното кралство беше арестувана и обвинена в непристойно поведение за обикновена целувка. Момчето и момичето се опитаха да се преборят с обвиненията, но в крайна сметка прекараха месец в затвора и впоследствие бяха депортирани.

8. Не можете да ругаете

Емирствата са много консервативни по отношение на нецензурните изрази и не става въпрос само за ругатни, изречени на глас, но и за лична кореспонденция в социалните мрежи и дори в месинджърите.

Ако не знаете арабски, не бързайте да се радвате: забраната важи и за жестовете. Например през 2017 г. британски ИТ консултант беше арестуван и осъден на 6 месеца затвор за неприличен жест по време на пътен инцидент.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай