Хераклея Синтика - античният град на македонските царе

Хераклея Синтика - античният град на македонските царе

Градът вече е много по достъпен за туристите с изграждане на съответната инфраструктура и след реализирането на проект от община Петрич

Античният град Хераклея Синтика, наричан „Градът на македонските царе“, и намиращ се в м. Рупите край Петрич, посреща туристите с нов облик, съобщава БГНЕС.

Градът вече е много по достъпен за туристите с изграждане на съответната инфраструктура и след реализирането на проект от община Петрич на стойност от 8 млн. лв.

(Снимка: БГНЕС)

Върху разкопките са реконструирани гражданската базилика и колонада, посетителите минават по мостове над разкрития град, западнал след две земетресения и наводнения. Изграден е посетителски център, туристически пътеки и наблюдателни площадки, с поставени информационни табели. Изложени са част от откритите артефакти, предимно начупени. Откритите статуи и каменни плочи с надписи са изложени в музея в Петрич.

Древният осквернен паметник, около който иманярите мистериозно изчезват

По същия проект втори етап предвижда изграждането на детски лагер със съответната база, включваща и басейн. Античният град, съществувал от 4 век пр. Христа до 8-ми след Христа, е свързан посредством нови пътища както със село Рупите, така и с храма на баба Ванга и минералните извори.

„Част от колонадата в северната част на древния град е реконструирана и възстановена, както и на гражданската базилика. Тя е с размери 16 на 22 метра с двускатен покрив. Двата бели транспаранта отпред имитират мраморната облицовка на сградата. Три силиконови фигури в естествен ръст пресъздава процеса на построяването на базиликата“, обяснява екскурзоводът Георги Великов.

Колонадата е възстановена от отритите оригинални колони и корниза с изобразени лъвски глави.

Хераклея Синтика е основана през 340 г. пр. н.е. от цар Филип II, бащата на Александър Македонски, за да контролира Кресненското и Рупелско дефиле. Първи заселници на тази територия са тракийското племе синти, което дава второто име на града „Синтика“. В миналото градът е наричан и като Херклея Стримонска по името на река Струма, но днес си остава името Хераклея Синтика, или градът на Херакъл и синтите.

„Градът запада след като е разрушен от две силни земетресения и наводнения, като по-силното е над 8-ма степен по Рихтер в 388 година и 424 г. след Христа, придружени от наводнения, дошли от приливна вълна от р. Струмешница“, обяснява Великов.

От Хераклея Синтика започва и първото бойно кръщение на Александър Македонски, който преминава река Струма, за да потуши бунт на съседното тракийско племе меди, разбунтували се срещу Македонската държава.

Хераклея Синтика е открита благодарение на една каменна плоча през 2002 г.,, разчитането на която показало, че тук са останките на античния град на македонските царе. А това, което виждаме днес, е резултат от археологическите разкопки.

Първите разкопки са правени от доцент Атанас Милчев през 1958 г., но системни разкопки започват през 2007 г. под ръководството на доцент Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич. Тази година има осигурени средства за поредния етап от разкопките на греда на македонските царе.

Преди да дойдат археолозите, дълги години античният град е арена на иманярски набези, вследствие на което болшинството от откритите статуи са без глави.

Китайската Атлантида: Къде се намира древният град Шичен? СНИМКИ

„До този момент те са разкрили централна част на града-форум, реставрираната частично гражданска базилика, търговска улица с 15 помещения-храмове, която от другата страна е завършвала с втора административна сграда, която през 400-ната година след Христа е достроена и превърната в ранно християнска базилика. Тя е първата в Югозападна България. Другите части на града са площадът със стълби“, завършва екскурзоводът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай