logo

Защо феноменалният въздух в Родопите е неповторим

Защо феноменалният въздух в Родопите е неповторим

Отправната точка за някои от пешеходните пътеки е връх Снежанка на 1925 метра надморска височина

Всяка глътка въздух в прегръдката на планината е здраве. Не в Алпите или в Карпатите, а точно в Родопите, германските военни пилоти са идвали да дишат и да се лекуват в годините на Втората световна война. Попивали са красотата на планината, зелена, приветлива и гостоприемна в топлата част на годината.

Как изглежда Бургас в очите на двама млади французи

Ники Василковски тръгна по следите на феномена „Родопски въздух”. Отправната точка за някои от пешеходните пътеки е връх Снежанка на 1925 метра надморска височина. До кулата отвежда един от лифтовете в курорта, работещ през всички сезони, предава Нова тв.

Около телевизионната кула има маркировката - оттам Ники Василковски потегли към една от най-впечатляващите местности с широка панорама към котловината на река Черна. След лека разходка по зелените поляни премина между високите ели.

20 минути по-късно се откриват острите зъбери на „Иглите”. Това са каменни великани, застанали като пазачи на върха от времената, когато природата щедро е оформяла облика на планината. И дали заради някаква особена циркулация в атмосферата, именно там уредите за измерване на показателите на въздуха са дали категорични резултати.

От курорта са измерили показателите на десетки точки в района. Това е мястото с най-висока концентрация на отрицателни йони. Популярно казано, въздухът е най-здравословен. Вирусите и бактериите, заради които страдаме, нямат шанс. Дишането заличава хреми, синузити, астма, алергии и мигрена.

Отново от телевизионната кула Ники Василковски се насочи към друга, сравнително кратка, равна и лека пътека към Орфеевите скали. До поредната умопомрачително красива местност се стига за 15 минути. Усилие се изисква на финалната права, когато трябва да се излезе на самата скална площадка.

Наименованието величествените камъни намеква, че мястото е част от древна легенда. Орфеевите скали са уникално място. Там, според легендата, Орфей е намирал вдъхновение за своите омайни мелодии.

Оазис на час от Пловдив: "Лястовичи вир" като водопадите на о. Бали

По южните склонове на Родопите, около Смолян, кътчетата с панорамни гледки са много. За най-истинските ценители обаче е преходът до връх Соколица. Маршрутът започва при отбивка край пътя между курорта Пампорово и областния град. В ниската част пътеката е равна и преминава сред дърветата в иглолистна гора. Непосредствено в подножието на върха следва стръмен, каменист участък, подходящ за само за подготвени туристи.

Връх Соколица се издига на 1701 метра надморско равнище. Приясно време оттам се разкрива почти половината Родопа планина.

Според преданията, при едно от нашествията, майка с дете избягала тук от злодеите. Скрила детето в подножието на Соколица и скочила от скалата. Превърнала се в сокол, а детският плач на детето и до днес оглася планината.

Някои от пътеките около Пампорово могат да бъдат опасни при лошо време. Препоръчително е при по-дълги преходи или да потърсим опитен водач  от местния туристически център, или поне да се информираме за предизвикателствата в тази част на Родопите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай