Защо този турски град е световната столица на закуската

Защо този турски град е световната столица на закуската

Часове преди слънцето да изгрее тук подготовката за най-важното хранене за деня вече е започнала

Часове преди слънцето да изгрее над Ван – град в източния край на Турция, заобиколен от вълнообразни хълмове и великолепно езеро, подготовката за най-важното хранене за деня вече е започнала.

Към 5 ч. сутринта ароматът на изпечен в пещ плосък хляб и току-що сварен турски чай започва да се носи по Kahvaltıcılar Çarşısı – т.нар. улица за закуска, където дузина търговци отварят врати, за да поднесат ритуално сутрешното ястие.

Вярно ли е, че в Турция пият специален чай от СССР?

Всеки ден хиляди хора минават по тази пешеходна павирана улица, която се счита за отправна точка към световната столица на закуската. Тук се поднася закуска и нищо друго – никакви франзели, сандвичи, супа, дюнер, обяд или риба за вечеря. Няма жива музика, алкохол, нищо такова.

И докато Турция е известна със своята закуска, то Ван е столицата на несравнимия „серпме кахвалти“ или сутрешно угощение. На тези истински сутрешни банкети може да има до 30 ястия, които често наблягат на деликатесни млечни продукти, идващи от животните, които пасат в близкото Анадолско плато.

Тези специалитети включват няколко вида сирена с билки, масло с несравним аромат, сладко от зелени орехи с карамфил и канела, восъчна пита с мед, дебел каймак в чинийка, яйца с брашно и тахан, запържено прясно агнешко, маслини, хрупкав топъл хляб и обилни количества чай.

„Трябва да има много различни малки чинии с местни деликатеси. Такава е закуската във Ван. На масата няма да има място за нищо друго“, обяснява кулинарният писател Айлин Оней Тан пред Си Ен Ен.

Началото на легендарната закуска във Ван е обект на спорове. Според Тан, тя е възникнала в средата на 20-и век, когато фермерите от близките села донасяли продукцията си на автогарата рано сутринта, за да я продават.

Други смятат, че тя началото е в османската кулинарна култура и има връзка с местоположението на Ван на Пътя на коприната.

Но местните хора казват, че съвременната история на закуската на Ван със сигурност може да бъде свързана с развитието на т.нар млечни къщи, които поднасяли сутрешни ястия от мляко, сирене и хляб на трудещите се през 40-те години.

Ван има и свой собствен рекорд. През 2014 г. над 50 000 суши се събраха на безкрайни редици от маси пред крепостта Ван, построена през 9-и век пр. Хр., за да поставят световен рекорд на Гинес за най-голям брой хора, събрали се за закуска.

Местните власти са подали и молба традиционната закуска да бъде вписана в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, където вече фигурират неаполитанската пица, белгийската бира и уличната храна на Сингапур.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай