logo

Жесток матриархат! В кои страни хората съжаляват, че са се родили мъже

Жесток матриархат! В кои страни хората съжаляват, че са се родили мъже

В наши дни все по-често е прието да се говори за защита правата на жените. С този проблем се занимават стотици правозащитни организации по целия свят. Но в света съществуват общества, където матриархатът тържествуват, а мъжете са дискриминирани. 

В кои народи е приета тази необичайна традиция?

Калаши, Пакистан

Дълбоко в планините на Пакистан живее неголямо племе. Официалното име на Пакистан е Ислямска република Пакистан и това е почти стопроцентна ислямска държава, в която действат законите на шериата. Но независимо от цялата строгост на пакистанските закони, на традициите на това племе могат да завидят дори и жените от най-демократичните страни на света. 

Защо алжирските жени нe крият своите любовници, а мъжете си забулват лицата?

Макар и формално мъжът да се смята за глава на семейството, жените имат много повече права. В това племе не мъжете избират спътниците си в живота, а жените. Освен това те могат във всеки момент да ги изхвърлят от дома си и да си намерят нов мъж. 

Мегхалая, Индия

Този народ, който живее в Индия, също се слави с необичайните си семейни традиции. Ако в останалата част на страната съществува сериозен проблем с правата на жените, то там ситуацията е коренно различна. 

В този щат цари истински матриархат. Всички решения в семейството се взимат от жената, включително и упралението на финансите. Мъжете нямат право да възразяват на жените си. 

Това важи и за управлението на щата, където жените заемат ключовите постове. Разбира се, мъжете са недоволни от тази ситуация и те непрекъснато опитват да се борят с женския произвол. За това дори имат създадени няколко правозащитни организации.

Мосу, Китай

Това племе, което обитава място, високо в планините на Китай, е известно със свободните си нрави. Жените там могат да встъпват в интимна близост с когото си поискат и мъжете нямат право да им откажат. В това племе няма думи като "мъж" и "жена". Там не се създават семейства, а децата се възпитават от майките. Цялата власт в тази общност принадлежи на жените. 

Бракът с японка - мечта или кошмар?

Минангкабау, Индонезия

Ето още една общност, където мъжете са под чехъл. Племето минангкабау, заема централната част на остров Суматра. По много интересен начин то съчетава традициите на матриархата с мюсюлманската религия. Във всеки един момент там жената може да поиска развод и да си вземе друг мъж. 

Мъжете там нямат свое имущество, тъй като право на наследство имат единствено жените. Когато се жени, мъжът е като гост в дома на съпругата си. Нощта той прекарва при жена си, а през деня се връща обратно в къщата на майка си. Самият той няма право да приема участие във възпитаването на децата си, но пък е задължен да издържа децата на сестрите си. 

Когато станат на седем години, момченцата са длъжни да напуснат племето си за неопределено време. Едва, след като заработят определена сума, имат право да се върнат обратно. И разбира се, не всички го правят. Перспективата да се върнат отново в "женско робство" ги кара да напуснат родното си място завинаги. Именно заради това в племето жените са повече от мъжете. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай