logo

Живот на ръба: Най-северният град на света

Живот на ръба: Най-северният град на света

Когато слънцето залезе на 5 октомври всяка година, местните не го виждат цели 155 дни до 8 март на следващата година

Изолиран на полярния архипелаг Свалбард на 78 градуса на север, Лонгирбюен е най-северното постоянно селище в света. Живеещи по средата между Норвегия и Северния полюс, неговите 2300 жители са свикнали на екстремности.

Когато слънцето залезе на 5 октомври всяка година, градчето не го вижда цели 155 дни до 8 март на следващата година. През по-голямата част от това време градът е потънал в пълен мрак.

В най-депресиращият град в света е студено през 280 дни годишно, а бури вилнеят през 130

Повечето пътешественици идват в Лонгирбюен, който се намира само на 1050 км от Северния полюс, точно по това време, за да видят Северното сияние.

Другата основна атракция тук – наблюдаването на Краля на Арктика, полярната мечка, привлича хора целогодишно, съобщава Би Би Си.

Градът с шарените къщи, разположени по склоновете на планината, обаче, е в опасност. Климатичните промени са го променили драстично в последните 10 години. Освен че лятото е станало по-дълго, а температурите през зимата са се повишили, на островите пада и повече дъжд. През зимата безпрецедентните снеговалежи затрупват планинските склонове.

От 2014 година променящото се време е довело до лавини по склоновете над града – нещо, което местните жители не са виждали преди.

От 1961 година затоплянето в Свалбард е пет пъти над средното за света. През март миналата година Лонгирбюен регистрира рекорд от 100 последователни месеца над средните температури. Сега, освен най-северния град в света, той е и най-бързо затоплящият се град.

„2300-та жители тук формират добре функционираща семейна общност. Нашето място в света ни дава предизвикателства, но също и възможности“, казва кметът Арилд Олсен.

През тъмната зима много от жителите на града се страхуват да останат в домовете си. И имат сериозна причина за това. През декември 2015 година лавина убила двама души и унищожила 11 къщи в подножието на планината Сукертопен. През февруари 2017 година друга лавина помела 6 къщи.

От 2018 година норвежкото правителство инвестира милиони за ново жилищно строителство и защитни мерки като бариери срещу лавина.

Почти никой от 30-те хиляди туристи, които посещават Лонгирбюен всяка година, не знаят, че градът е заплашен от непредсказуеми лавини, които застрашават живота и жилищата на хората.

Първият знак за това са бариерите, поставени на склоновете над част от къщите. Те са издигнати през 2018 година и помагат на местните да се чувстват по-спокойни.

Лонгирбюен трябва да се борят и с друга заплаха, намираща се под краката им. Повечето от сградите са построени традиционни върху дървени стълбове, забити на 6 до 8 метра във вечната замръзналост (пермафрост).

Вечно замръзналата почва, разпространена в полярните региони, от векове е използвана като солидна основа за сгради. Формирала се е преди 100 000 години, когато температурата на земята в арктическия регион е била под нулата. Дори през лятото, когато температурите се показвали, замръзналата земя оставала непокътната.

Сега, обаче, температурите през лятото могат да достигнат до над 12 градуса, което не се е случвало от десетилетие. Това означава, че пермафростът бавно се топи. Къщите, построени върхи него, ще започнат да хлътват и да се рушат.

Единственото спасение е много скъпо. Започнал е мащабен проект за ново строителство на къщи, гледащи към океана, далеч от застрашената от лавини долина. Проектът трябва да се откаже от традиционните начини на строителство, защото къщите трябва да бъдат поставени на сигурни основи.

Най-големият остров на света се отвори за туристи и вече е хит

За целта се използва огромен брой стоманени стълбове, които минават през замръзналата почва и са забити дълбоко в скалите. Освен че е скъпо, начинанието е и много трудно.

         

Очакванията са тези къщи да бъдат безопасни поне в следващите 60 години.

Да се строи в полярни условия е наистина трудно, особено през зимата. Във ветровити дни температурите падат до минус 50 градуса по Целзий.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай