logo

"Звездната врата" в Перу: Портал за друга вселена или вход за потънал континент?

"Звездната врата" в Перу: Портал за друга вселена или вход за потънал континент?

Перу е интересна древна държава, чиято история е пълна с най-невероятни истории и необясними загадки. Една от тези загадки - Пуерто де Хей Марк, място, разположено в близост до перуанския град Пуна.

 

Това е голяма каменна порта, чиято височина достига седем метра. Откриването й беше сравнително наскоро - през 1996 г. Тя случайно бе открита от катерач, който проучвал местната област и търсел нови места, подходящи за катерене. Сега над тайната на тази древна структура си блъскат главите историци, археолози и изследователи от цял ​​свят.

Сред местните жители, намиращи се в близост до намерените забележителности, има легенда, според която истинските богове някога са живели в тези земи в древността. Кои са те: извънземни същества, полухора, същества със супер познания и супер възможности - никой не знае със сигурност. Изследователи, които се занимават с уфология, вярват, че това място е вид портал за други светове и реалности.

Съществуват и много различни легенди за това как хората, които влизат през тази порта, никога повече не се завръщат.

Една от най-известните легенди на тези места е легендата за съществуването на митичната страна Лемурия. Според историите - това е бил цял континент, който потънал в Тихия океан. Самата история на търсенето на този континент е доста интересна. Условното име Лемурия му било дадено, когато предположили, че континентът потъва в Индийския океан и, че например Мадагаскар е неговата останала над океана част. Оттук и името - в чест на лемурите, които се срещат само в Мадагаскар.

Но всички проучвания показват, че там няма континент. Тогава написаното име било прехвърлено на друго теоретично място на потъналия континент - в Тихия океан. Географски, мястото за много фенове на тази теория изглежда още по-убедително - до Перу е разположено така нареченото Източно Тихоокеанско възвишение, което може да е следствие на факта, че някога е било суха земя.

Както и да е, има теория, че на този континент са живеели човешките предшественици, които са имали високо ниво на развитие и са междинно звено в еволюцията. Много представители на езотеричните учения разглеждат и потъналия континент като местообитание на предците на хората и представителите на "коренната раса" на човечеството.

Именно тук според легендата е бил скрит свещеният Слънчев диск с ценни свитъци. Древните артефакти първоначално се съхранявали в района на езерото Титикака, по-късно се прехвърлили на изток от Перу в древния град Куско, чието име означава "Пъпа на Земята" на официалния език на империята на инките, а след това отново във Вечния град под езерото. Този вечен град е същият като Лемурия, а каменната порта на боговете, намерена през 2006 г., е изгубен вход за подземния древен град със специална "ключалка" с ключ, непознат на човечеството.

Но с това не приключват легендите и историите за перуанските забележителности. Откакто тази порта бе открита, тук пристигат не само туристи и пътешественици, но и голям брой учени, изследователи, историци и археолози. Според много от тях това място има някои странни черти.

Някои, след като видели и докоснали Портата на боговете, разказват за необичайни видения и усещания: привиждали им се звезди, огнени стълбове и тунели в камъка, звучала музика. И най-интересното е, че компютърните проучвания не показват никакви кухини в скалата. Въпреки, че е наивно да се предположи, че цялата тази древна конструкция е просто декорация.

Коментирай