logo

6 опасности за здравето, с които можете да се сблъскате, докато сте на почивка

6 опасности за здравето, с които можете да се сблъскате, докато сте на почивка

Дългоочакваната ваканция най-накрая наближава и последното нещо, което искате, е да хванете някаква инфекция.

Въпреки това, все още има риск да се разболеете точно по време на почивката.

Днес ще ви изброим шест опасности за вашето здраве и ще ви разкрием как да ги избегнете.

Сядането на чуждо място в самолета е опасно за живота

Летища

Тъй като летищата винаги са пълни с хора, това е мястото, където дебнат различни опасности за здравето. Имайте предвид, че вашият паспорт и багаж се проверяват от няколко различни човека.

„Докосването на повърхности, използването на обществени тоалетни и твърде близо до други хора могат да разпространят бактерии, така че добрата хигиена е важна“, каза д-р Доналд Грант от The Independent Pharmacy.

За да не се разболеете и да не хванете кашлица, настинка или чревна инфекция, на летището трябва редовно да миете ръцете си или да използвате дезинфектант.

Самолет

Разбира се, самолетите също са пълни с микроби. Но основната разлика от летището е, че в самолета си до други хора през цялото време.

„Често в един самолет има много хора от различни части на света. Това означава, че тялото ви ще бъде засегнато от различни вируси и микроби, с които просто не сте свикнали “, каза д-р Приити Даниел.

И лошата новина е, че, ако вашият съсед е настинал, има вероятност и вие да се разболеете.

Струва си да следите чистотата на повърхностите, които сте докоснали: подлакътници и маси. По-добре е да ги избършете с антибактериална кърпа. Мийте и дезинфекцирайте ръцете си по време на полет, особено преди ядене и пиене и след използване на тоалетната.

Топ 5 на най-натоварените летища в Европа

Хотели

Хотелската стая също не може да бъде напълно чиста от микроби. Специалистите съветват задължително да забърсвате повърхностите – включително дистанционното на телевизора. Освен това не трябва да пиете от чаши и халби, оставени в стаята ви, без предварително да сте ги измили.

Ресторанти

Обърнете внимание дали се бършат масите в ресторанта, както и вида на покривките, приборите и чашите. Уверете се, че мухите не кацат върху съдовете ви, тъй като това са насекомите, които пренасят патогени. Замърсената храна или вода може да ви изложи на риск от хепатит А и коремен тиф.

Никога не пийте чешмяна вода, освен ако не сте сигурни, че е чиста. Трябва също да се пазите от продукти, които са били измити с тази вода. Плодовете, които сами обелваме, са безопасни за консумация.

Кърпи

Докато сте на почивка е важно да сменяте хавлията си поне на всеки два дни, особено ако я носите със себе си на плажа или на басейна. На тези места кърпата се замърсява много повече, отколкото у дома, а прекомерната влага влияе върху развитието на бактериите и появата на неприятна миризма.

Бански

Ако нямате чисто бельо за смяна, когато отивате да плувате, важно е да перете банския си между пътуванията. Растежът на бактериите може да направи момичетата уязвими към инфекции като бактериална вагиноза или млечница.

Няма нужда да се притеснявате за наличието на пералня: банският може да се пере на ръка в топла сапунена вода. След това не забравяйте да го окачите да изсъхне.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай