logo

Българин отиде на прочутата Албанска Ривиера и останат като гръмнат

Българин отиде на прочутата Албанска Ривиера и останат като гръмнат

Направих едно пътуване назад във времето и сякаш се озовах в Слънчев бряг някъде преди 15-20 години, разказва Валентин Иванов

Доста бях чувал за така наречената Албанска ривиера. Като че ли стана модерно за доста българи през последните 1-2 години да ходят на лятна почивка в Албания и вероятно неслучайно слушах от приятели, приятели на мои приятели и всякакви други познати и непознати колко хубаво е там.

Логично бях заинтригуван като човек, който обича да пътува. Особено ако става въпрос за нови, различни и сравнително непознати места.

БГ туристите забравиха за Турция и Гърция, ето коя е новата топ дестинация! СНИМКИ

Затова и реших тази година да посетя южното йонийско крайбрежие на Албания и по-специално известния курорт Ксамил. Там прекарах няколко дни, като първоначалните ми очаквания бяха за тюркоазено сини води, красиви плажове, достъпни цени и вкусна храна на едно нестандартно място. Реалността обаче е друга.

Ксамил се оказа доста по-близо до България, отколкото съм си мислил, но не заради споделеното комунистическо минало.

Всъщност бих могъл да кажа, че направих едно пътуване назад във времето и сякаш се озовах в Слънчев бряг някъде преди 15-20 години, когато бе най-големият мутро-бароков строителен бум по Черноморието ни.

Разликата е може би в мащабите. Просто в Ксамил и околностите няма пространство за строеж на грандомански хотели като при нас, но за сметка на това се залага на пълна оптимизация на наличното пространство.

Видях добре познатите ми строежи на лъскави хотели и вили на фона на мръсотия и ужасна инфраструктура. Между всяка лъскава или не чак толкова лъскава сграда могат да се видят неподдържани площи. Мръсотията е навсякъде, а контейнери за смет с боклуци около тях са честа и напълно нормална гледка, на която никой не обръща внимание.

Очевидно по някакъв начин албанците са взели някои от най-лошите характеристики, които карат немалко българи да се отричат от нашето море. И тук не става въпрос само за толеранса към мръсотията.

Из социалните мрежи могат да бъдат намерени безброй напудрени снимки и клипове на прекрасните плажове в района. Само че в действителност става въпрос най-вече за малки и тесни плажни ивици. Дори в някои случаи са създадени напълно изкуствени плажове върху бетонни площадки с насипан отгоре пясък или камъчета. 

А в духа на "най-добрите" български традиции абсолютно всеки един възможен квадратен метър е използван, за да бъдат разположени платени чадъри и шезлонги към барове и ресторанти. При това на цени, пред които дори нашите тук изглеждат евтини.

Стандартно два шезлонга с чадър на плажовете в Ксамил вървят между 10 и 30 евро. Предполагам, че привилегията за балдахинови шатри, отделени на кей във водата на лъскавия централен плаж, са още по-скъпи. До тях обаче не посмях да стигна.

Все пак се озовах на 20 метра от там, където платих 30 евро, за да бъда на първа линия на шезлонг точно до водата. Уви, малко по-късно разбрах, че плажът макар и да е доста тесен, всъщност е разделен на зони, като аз очевидно бях попаднал във VIP пространството. Буквално на метри по-навътре вече беше така наречената "нормална зона", където и цената бе по-различна.

Така и не разбрах обаче каква беше разликата между двете пространствата, освен няколкото спестени метра ходене до водата. 

По отношение на цените, може да се каже, че трябва да се забрави всяка илюзия за икономичен туризъм. Или поне по-евтин, отколкото в България. Цените са само около една идея по-ниски в сравнение с намиращия се в непосредствена близост гръцки остров Корфу.

Само дето на Корфу не са много местата, където ще ви вземат толкова пари за шезлонг.

Единствено настаняването може да излезе изгодно, тъй като в Airbnb има наистина добри места за около 100 лева нощувката. На място обаче всичко останало е на цени, почти съпоставими с тези в съседна Гърция.

Валутата е албански лек, но човек спокойно може да използва и евро. Препоръчително е все пак да се разчита на леки, тъй като местните за по-удобно конвертират по курс 100 леки за 1 евро, което определено не е в полза на туристите.

Все пак една не особено разточителна вечеря за двама в ресторант може да влезе в рамките на 3000-4000 леки, което се равнява на 30-40 евро.

Иначе по отношение на самите ресторанти поне аз не срещнах място, където храната и обслужването да не са на добро ниво. Очевидно в кухнята има много сериозно италианско и гръцко влияние, защото навсякъде менютата бяха сходни и залагаха най-вече на пасти, пици, ризото и морски дарове в гръцки стил.

Дори на едно от местата под графата с "Традиционни ястия" стояха вид лазаня, мусака с патладжан и най-обикновени кюфтета с доматен сос. В случая единственото по-специфично и нестандартно от познатото ни тук е предлагането в различен вид на овче и козе месо.

Със сигурност Ксамил е живо място. Дори повече, отколкото трябва, може би.

Нощният живот кипи, но по един хаотичен и добре познат у нас стил. Има някои наистина добри барове, където човек да изпие няколко питиета, но центърът на партитата е в района на крайбрежната алея. Тя е осеяна с модерни клубове с всякаква музика, надпреварващи се в това кой може да бъде по-шумен, а точно срещу тях стоят пъстри сергии за сувенири и "маркови" стоки.

Точно там човек може да намери всичко - от джапанки и хавлии на Boss, Philipp Plein и Gucci до часовници, парфюми, зехтин, домашна гроздова и каквото друго се сетите.

Може би картината, която най-добре обобщава какво точно представлява Ксамил, е тази на супер лъскавата дискотека на два етажа с рууфтоп басейн и модерна музика, а точно до нея е разположена класическа балканска кръчма с още по-балканско звучащи ритми, която съвсем неиронично е наречена италианска таверна Ciao Italia.

Двете заведения сякаш действително се бореха за титлата "Най-шумно място в Албания", като резултатът в радиус от няколкостотин метра от тях, бе един абсурден миш-маш от чалга и хаус.

В разгара на сезона сякаш винаги е препълнено с хора, а трафикът е невъобразим непрекъснато. Главната улица е задръстена от коли и движение до късно през нощта и по тази причина се отказах да посетя близкия град Саранда, който също е туристически център, но още по-голям.

Вместо това с колата си отидох до друга местна туристическа атракция - изворът Синьо око.

Той е разположен на около 30 километра от Ксамил и Саранда и представлява мястото, от което извира река Бистрица. Без съмнение това е изключително красив природен феномен с вода, чиято кристална чистота изглежда почти нереалистично.

Проблемът е, че Синьото око се е превърнало в комерсиално място, чието посещение се обезсмисля заради факта, че в разгара на сезона е претъпкано с хиляди хора дневно, които се бутат да влязат в потока, въпреки табелите за забрана.

Това успях да видя от Албания в рамките на по-малко от седмица. Сигурен съм, че страната предлага много повече от това, което видях в широко промотирания Ксамил на тяхната ривиера.

Само че този Ксамил не изглежда нищо повече от една албанска версия Слънчев бряг. Ривиера, но от АлиЕкспрес. 

Източник: Webcafe.bg, автор: Валентин Иванов

Коментирай

хамрун Вадуцки

хамрун Вадуцки 23.07.2023 13:15

Да беше отишъл в Саранда, заслужава си. Апропо, ако си негативен , подобен отзив може да се напише и за хавайскя Уайкики.

Непознат

Непознат 23.07.2023 19:18

Българина започва да завижда и да плюва като види нещо по хубаво другаде от нащта страна

Коко

Коко 24.07.2023 8:59

Изключително неточна и необективна информация.

Наташа Иванова

Наташа Иванова 24.07.2023 9:30

Бях там преди няколко години. Очарована съм от гостоприемството, чистотата, храната и природата. Автора на тази статия да не е някой хотелиер от нашето черноморие???

Иван

Иван 24.07.2023 10:16

Изключително преднамерена статия . Много се стараят албанците , гостоприемни , толерантни и се стараят да имаш всичко като каро клиент ! Биях в Албания , Ксамил ,Саранда и Шенжин до 23 .07 .2023 г.

Име

Име 24.07.2023 12:35

Няма угодия Само за ядене и пиене се мисли Морето е пясък и вода ...да им се насладиш Пък плюскането винаги може да се навакса

no way!

no way! 24.07.2023 12:47

бяхме там, не струва! мизерна държавица, назад са много, то на бг морето е по добре!

Хейтъра

Хейтъра 24.07.2023 14:18

От 6 години съм на Ксамил, това е нашето място което ни грабна.Обиколили сме цялато наше черноморие,но никъде не сме повторили.Спрете да пишете глупости, за сметка на тяс курорта е пълен с чужденци, но не и Български, защото не е достъпно.

Иван

Иван 24.07.2023 21:15

Като човек живял и работил 5 години в Албания, просто завиждам на автора как е успял за една седмица да направи такава точна оценка на Албанската действителност.

Зарко Динков

Зарко Динков 24.07.2023 22:12

Аааайди ся….

Светла

Светла 25.07.2023 1:36

Много добра статия. Даже в действителност е по-зле от описаното.

Ивелина

Ивелина 25.07.2023 2:30

Статията сякаш е писана през моите очи. Недоумявам с кое точно не са съгласни коментиращите. Даже твърдят наличието на пясък…

Албанец

Албанец 25.07.2023 7:14

То в Саранда ти се струва мръсно и претъпкано ! ако отидеш в Дюръс ще се хванеш за главата. Половината Косово се изсипва там всяко лято.

Туристка

Туристка 25.07.2023 8:20

Била съм 2 пъти в Северна Албания на море: на мен не ми хареса. Беше мръсно, плажа беше красив,но по периферията лежаха игли от спринцовки, сергии,кич,музика до дупка... На мен лично не ми харесва.

Костов

Костов 26.07.2023 13:31

В Тирана на плажа мърсотията беше най много. Мизерия като унас във Варна

Албанец

Албанец 26.07.2023 16:05

Да беше си стоял във вмирисаната си ганьовска панелка в Младост 3. Амсалак !

Златев

Златев 27.07.2023 7:43

Абсолютно същото го преживяхме и ние миналата година. Плюс това, че навсякъде - дори и в магазините се опитваха да ни излъжат и на касата маркираха повече продукти отколкото сме си купили

Гочето

Гочето 28.07.2023 22:45

Нямам намерение да ходя там,така че не ми пука.

Реалист

Реалист 31.07.2023 16:50

Почивка в ксамил ,2шезлонга и чадър 500леки.Да беше отишъл в Буркина.Хотел DELIGHT ол ин е прекрасен със собствен плаж LORI и прекрасно обслужване в ресторанта от млади студенти говорещи по два езика!!много поздрави на мутрите по Черноморието!!

Реалист

Реалист 31.07.2023 16:54

Почивка в ксамил ,2шезлонга и чадър 500леки.Да беше отишъл в Буркина.Хотел DELIGHT ол ин е прекрасен със собствен плаж LORI и прекрасно обслужване в ресторанта от млади студенти говорещи по два езика!!много поздрави на мутрите по Черноморието!!PS БУРКИНТ

Реалист

Реалист 31.07.2023 16:55

Почивка в ксамил ,2шезлонга и чадър 500леки.Да беше отишъл в Буркина.Хотел DELIGHT ол ин е прекрасен със собствен плаж LORI и прекрасно обслужване в ресторанта от млади студенти говорещи по два езика!!много поздрави на мутрите по Черноморието!!PS БУРКИНТ

Александър

Александър 01.08.2023 7:22

Коментарът е от джурналист, собственик на хотел от Лайноморието!

Александър

Александър 01.08.2023 7:30

В съседната стая в Англия живееше албанец! Единично легло като моето! Като се срещахме на вратата,един и същ въпрос! Ю, окей?Често споделяше леглото си с друг негов сънародник!

Александър

Александър 01.08.2023 7:36

В Англия албанците само мият коли! Оставих си колата за измиване и когато я взех, задните стелки ги няма! Дадоха ми по-малки от друг модел! Купих си нови от България!

Баба туристка

Баба туристка 01.08.2023 15:57

Защо в загубеният Ксамил? Идете в Шенген , за да видите за какво става дума и тогава правете сравнение с нашето море!

Баба туристка

Баба туристка 01.08.2023 16:02

Извинете , правописна грешка . Курорта е Шенгин

Албан Муши

Албан Муши 01.08.2023 17:18

Стига сте оплювари,реалността,по добре е от лайноморието,но е далеч назад от престижната почивка,който рекламират..

Реалист

Реалист 16.08.2023 9:42

Докога тази глупост за Албания!!

Бай Ганьо

Бай Ганьо 16.08.2023 14:58

Като цяло авторът е прав поне в северната част мизерията е голяма красива природа и много мърсотия . Много ми прилича на БГ от 90те.

rumen_03

rumen_03 17.08.2023 16:35

Абсолютно точно описание на курортите в Албания.

Иван

Иван 19.08.2023 15:33

Всичко е една лъжа, плажове пълни с камъни , Храната особено рибата е много добра,можеш да се наядеш за нормани цени, Пътуването е 20-40 km.в час.и.т.н

Mittko

Mittko 20.08.2023 7:33

И ся!? На кога да верувам?!

киро

киро 21.08.2023 22:55

При талибани на море не стъпвам.