Гърция пуска дронове по плажовете, глобата е 60 000 евро

Война срещу нашествието на шезлонги - започнаха я местните жители

https://pochivka.blitz.bg/plaj/grciya-puska-dronove-po-plazovete-globata-e-60-000-evro Pochivka.blitz.bg
Гърция пуска дронове по плажовете, глобата е 60 000 евро

Източник: Снимка: Shutterstock

В Гърция вече следят с дронове за незаконно завземане на плажната ивица. Властите призовават измамните туристически практики да се съобщават в специално приложение. До 60 000 евро достига глобата за собственици на заведения, които поставят чадъри и шезлонги на по-голяма площ от разрешената.

Война срещу нашествието на шезлонги - започнаха я местните жители.

Йоргос Теодоридис, създател на Фейсбук група: "Проблемът е, че има предприемачи, които с разрешително или без - покриват с чадъри и шезлонги голяма част от плажа."

Това пътуване в Гърция е голям кеф, но има важни правила

Според новите разпоредби, шезлонги и чадъри могат да се поставят на не повече от 4 метра от морето. Без чадъри и шезлонги трябва да са 70 процента от плажовете в Гърция, а за защитените зони мерките са още по-строги.

След отлива на туристи през пандемията, през последните две години Гърция преживява бум на чуждестранни посетители. Миналата година 33 милиона туристи са посетили страната, с 5 милиона повече в сравнение с 2022 година.

Най-много нарушители са регистрирани на Халкидики. Някои плажни заведения предлагат дори шезлонги в морската вода.

"Когато преди 40 години купихме къщата, тук беше съвсем различно. Плажът беше празен, а сега вижте какво е...", казва местен жител, цитиран от БНТ.

Дроновете-патрули са в действие от май. В специално създаденото за оплаквания приложение вече има регистрирани над 6 хиляди жалби.

Йоргос Теодоридис, създател на Фейсбук група: "Директно мога да кликна в приложението и то ще регистрира мястото, където съм. Също така може да се провери дали заведението има лиценз да поставя шезлонги и маси на плажната ивица."

Най-добрите места за море в Гърция с деца

Контролът с дронове и активността на местните жители дават резултати. Вече има затворени заведения. Собствениците на заведения, обаче, се оплакват, че разрешителните за поставяне на шезлонги и чадъри се бавят твърде много и това ги принуждава да престъпват закона.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай