logo

Италия забрани къпането в най-посещаваните от българи курорти

Италия забрани къпането в най-посещаваните от българи курорти

Мярката важи за 13 плажа в района на Римини, два в Ричоне и два в Католика

Властите в Емилия-Романя забраниха плуването в някои от плажовете на Адриатическото крайбрежие. Забраната важи за 13 плажа в района на Римини, два в Ричоне и два в Католика, съобщава АНСА.

Римини е един от най-красивите и посещавани курорти на Адриатическо море. Ричоне също е много популярен курорт, който е започнал съществуването си като малко рибарско селце.

Обявиха най-добрия остров на света – заслужава ли го? СНИМКИ

Все повече натам се насочват и много българи, които освен да ходят на плаж се развличат и с много друго забавления, спорт и богат нощен живот.

Плажът, обаче, за момента не е вариант, тъй като проби, взети от водата, са показали нещо много опасно – завишено съдържание на бактерии. Това са най-вече ешерихия коли и ентерококи, които могат да доведат до тежки инфекциозни заболявания.

Тяхното масирано присъствие в морската вода говори за силно замърсяване с фекалии. И за пръв път спасителите по въпросните плажове издигнаха на пилоните знамена с бяла и червена ивица – двукольор, който не допуска влизане в морето, дори когато то е абсолютно спокойно.

Първа би в понеделник тревога кметицата на препълнения сега с летовници Ричоне - Рената Този. Според нея подобни мръсотии жителите на подопечната й територия не помнели и тя забрани къпането по крайбрежието.

Примера й последваха няколко часа по-късно нейните колеги в Римини и Католика, където санитарните инспектори също бяха констатирали наличието в морската вода на „ешерихия коли“ и „ентерококи“ много над допустимите норми.

Здравните служби са направили планови проверки на водата по крайбрежието и са установили превишаване на допустимото съдържание на бактериите.

Замърсяването се дължи на попадане в морето на канализационни води след силните дъждове през уикенда.

Гърците дават веднага 1000 евро, храна и море за български работници

Анализите на морската вода ще бъдат повторени и забраната ще бъде вдигната, когато всички показатели се върнат в нормата.

Двете бактерии понякога стават изключително опасни. Първата, която обитава долния чревен тракт на топлокръвните организми, най-често причинява чревни разстройство, но някои нейни „разклонения“ могат да доведат до анемия, бъбречна недостатъчност, инфекции на пикочните пътища и дори до фатален изход при нелекуване.

Доколкото до бактерията „ентерококи“, то тя живурка най-често в чревната микрофлора като е в състояние да причини тежки инфекции като менингит при пеленачета, а при възрастните - възпаление на тъканта на сърдечните клапи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай