logo

Карнавалът в Рио - какво остава скрито зад сцената

Карнавалът в Рио - какво остава скрито зад сцената

Дори танцьорките по самба се селектират според това коя може да плати повече

Ако попитате някого какво знаем за Бразилия, повечето ще кажат, че Бразилия - това са сериали и карнавал. Всяка година голям брой хора отиват в Бразилия, за да видят най-известния карнавал в света.

В същото време малко хора се замислят, че престъпността и бедността са част от живота на бразилската действителност. Между полицията и наркодилърите от десетилетия тече непрекъсната война. Карнавалът е само средство да се забрави за лошото, хората да се отдадат на емоциите си, да мечтаят за бъдещето и да правят планове.

Виждаме красивата страна на празника, но какво всъщност е карнавал в Бразилия без цензура, какво не вижда публиката и какво остава зад кулисите.
В продължение на няколко дни Рио и цяла Бразилия са под влиянието на ритмите и празничната атмосфера. През целия си живот населението на Рио де Жанейро е свързано точно с карнавала.

Парадокс? Петте най-мръсни, но същевременно популярни туристически дестинации

Но никой не мисли за обратната страна на този карнавален празник. Какво остава зад кулисите и не се вижда от туристите, какъв е карнавалът в Бразилия - нецензуриран и неукрасен.

В Рио де Жанейро има отделен град, който се нарича градът на  Самбата. Това е мястото, където вървят всички подготовки за представленията на Самба. На територията на повече от 100 000 кв.м. се съхраняват реквизитите за карнавалното шествие.
Туристите идват тук целогодишно, за да видят и се снимат на фона на декорациите, използвани в предишни години за карнавала.
Височината на хангарите на град Самба ви позволява да събирате и поставяте платформи за карнавал тук. В Бразилия има голям брой училища по самба. На карнавала те се състезават помежду си за титлата за най-доброто училище.


Момичетата и жените, които танцуват на платформи в откровено облекло, а понякога и без такова, се възприемат от мнозина като представители на най-старата професия. Това обаче не е така.
Повечето от тези момичета са професионални танцьорки. През цялата година те се поддържат форма с диети и упражнения, така че фигурата им да е безупречна по време на карнавала.

Как да се насладите на остров Мавриций без да ви се налага да обирате банка

Преди време уличните търговци допринасяха за развитието на бразилската икономика. По време на карнавала те продаваха сувенири. Но през последните години, поради икономическата криза, търговията се е влошила, покупателната способност е намаляла значително.
Повечето хора живеят в бедност и нямат пари да купуват.


На карнавала има платформи както за по-обезпечени и по-богати жители, така и площадки за обитателите на бедняшки квартали. 
Визуално техните костюми не са много различни. Те са светли и елегантни, но условията на изпълненията са различни. Богатите участници в карнавала плащат за участието си в него.
Така те могат да разчитат на по-благоприятни и комфортни условия. Имат отделни маси с леки закуски и напитки на карнавалната платформа.

За тези, които могат да платят за комфортни условия на карнавала има отделни VIP зони. Те предлагат безплатни напитки и дори масажни услуги. Но най-важното е великолепен изглед към "Самбодрома". Цената на билета във VIP зоната е $ 500.
Енергиите на участниците и ритъмът на самбата са основната част от бразилския карнавал.

Политика и карнавал в Бразилия

През 2019 Новият президент на Бразилия и правителството значително намалиха бюджетните разходи за карнавалните шествия. В същото време държавният глава критикува карнавалните шествия в своя Туитър. Това предизвика много недоволство сред населението.

Правителството е недоволно, че хората могат да изразят недоволството си от неговото управление чрез карнавала. Политиката е пряко свързана с карнавала.

Корумпираните политици и тези, които перат пари в Бразилия се наричат ​​„портокали“.

През 2019 г. на бразилския карнавал избухнаха протести, в които участваха хора, облечени в портокали. Така те изразиха недоволството си от правителството.

Всяка платформа с танцуващи хора носи определени идеи и теми. И често настоящото правителство не харесва това. Карнавалните платформи се занимават с въпроса за равнопоставеността на жените, проблемите на работниците, правата на индианците, чернокожите и религията.

Има представления срещу диктатурата и геноцида, подкрепа за жертвите на политическа борба и репресии.

Редовният билет струва $ 30, но повечето не могат да си го позволят. Остава им да гледат предаването по телевизията или в съседните улици, където участниците в карнавала се събират и се подреждат преди спектакъла.
Днес мнозина смятат, че е нередно да се провеждат карнавали заради икономическата криза в страната. Но по-голямата част от жителите на Бразилия се изказват в подкрепа на карнавалното шествие. Това е единственият начин да избягат от всички проблеми.

Когато попитате посетител на карнавала какво е той за него, най-често срещаният отговор е, че карнавалът дава надежда за нещо по-добро.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай