logo

Къде се намира най-дългият плаж в България

Къде се намира най-дългият плаж в България

Той е дълъг почти 13 км, а на места широчината му достига внушителните 100 метра

Лятото настъпи официално и е време за почивка. Някои от нас предпочитат планината, а други морето. Но нека сме честни, повечето от нас мечтаят да се изтегнат на плажа.

Повечето хора си имат любим курорт и плаж на морето. Други пък обичат да бъдат на различно място всяка година. И все пак не са много хората, които знаят кой е най-дългият плаж у нас. 

Вижте как се казва той и каква е неговата история: 

Българите с нова любима лятна дестинация на Балканите

Къде се намират най-дългият плаж в България

Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населенето място със същото име. Той е дълъг почти 13 км, а на места широчината му достига внушителните 100 метра. Освен безспорно най-дългият плаж в нашата родина, това го прави и най-просторният, съобщава poznanieto.bg. 

Този плаж е част от една много дълга пясъчна ивица. Тя започва от къмпингите Рай и Романтика на север и достига чак до Черни нос на юг. Това е един от най-екологично чистите запазени плажове на нашето Черноморие.

От друга страна, негов огромен плюс е и, че се намира само на около 40 км от морската ни столица Варна. Това го прави удобно и притегателно място не само за хората от региона. Плажът се намира на около 2 км от село Шкорпиловци. А знаете ли на кого е кръстена то?

Откъде идва името на плажа/селото Шкорпиловци

Това е кръстено по името на братя Шкорпил – едни от най-известните приятели на България в края на 19 и началото на 20 век. Това са трима братя чехи, като двама от тях оставят своята широка диря в историята на Третата Българска държава.

Херман Шкорпил

Най-големият от тримата братя. Той е роден през 1858 година. Пристига в България почти веднага след Освобождението – през 1879. Работи като учител във Варна, Пловдив, Русе и София. Остава в историята със своята любов към археологията и е един от първите хора, които съдействат за откриването на музеи в градовете, в които учителства. Заедно с брат си Карл Шкорпил обикалят надлъж и нашир нашата страна, описват непознати местности и изграждат основите на днешната българска археология. По негово искане, Херман Шкорпил е погребан около Варна през 1925 година.

Карл Шкорпил

Колко пари да си приготвим за почивката това лято

По покана на брат си Херман идва в България. Съдейства му и друг голям приятел на България - Константин Иречек. Учителства в някои от най-големите ни градове, като постепенно се специализира в археологията. Той остава в историята като откривател на първата столица на Дунавска България - Плиска. Дълго време той поддържа тази си теза. 

Най-голямата заслуга не само на Карл, но и на Херман Шкорпил са техните научни трудове, които те разпращат в цяла Европа. По този начин правят голяма реклама на България и показват, че българската народност е една от най-старите в Европа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

viper

viper 26.06.2023 11:41

Тази със синия бански на преден план мога да и го набия във фунията със все макарите!

юнгата

юнгата 28.06.2023 8:21

Моля Ви,не правете реклама на последния оцелял плаж от нашествието на шопите.Те са като ято скакалци:откъдето минат,след тях е пустош.Прекрасен плаж.Водата като сълза.